15-jarige gaat olympische geschiedenis schrijven

Tafeltennisster Sally Yee uit Fiji zal, eerlijk is eerlijk, niet bepaald bekend zijn bij het grote publiek. Toch gaat de 15-jarige komende zaterdag in Rio de Janeiro naar alle waarschijnlijkheid olympische geschiedenis schrijven.

Om 14.00 uur Nederlandse tijd treedt Yee in de voorrondes van het damesenkelspel aan tegen Offiong Edem. De in 2001 geboren speelster zal dan de eerste in de 21e eeuw geboren sporter ooit worden die uitkomt op de Olympische Spelen. 

De tiener heeft de laatste maanden vooral in Australië doorgebracht, om zich daar voor te bereiden op het olympisch toernooi. Tafeltennis heeft ze opgepakt omdat haar ouders dat deden: "Ik zou niet gelukkig worden als ik het niet kan spelen", aldus Yee. "Het is wel lastig, want ik moet mijn huiswerk van school natuurlijk ook bijhouden, zeker in dit jaar met de nationale examens én de Olympische Spelen." 

Het wordt overigens niet Yee's debuut op een groot toernooi, want in de afgelopen jaren deed ze al mee aan continentale kampioenschappen en WK's bij de junioren. Na haar zullen uiteraard nog veel meer sporters uit de 21e eeuw in actie komen in Rio, maar niemand neemt haar dan meer af dat ze de eerste was.