IsraŽlische politie pwnt 8-jarig meisje

Dat pietepeuterige mensjes pietepeuterige regeltjes nodig hebben om te functioneren en het liefst anderen terroriseren met hun sociale bekrompenheid, dat weten we zelfs in Nederland. Een politieagentje op de Westelijke Jordaanoever, een gebied dat Israëlische en Arabische kolonisten lief samen dienen te delen, heeft het werkwoordje onempathisch regelneuken een geheel nieuwe dimensie gegeven.

Op een pas verschenen video is te zien hoe de bewapende volwassen 'vent' heel heldhaftig te keer gaat tegen een 8-jarig meisje. Haar misdaad: zij fietste op een verharde weg. In een bezopen wereld heb je soms bezopen situaties en vooral in het Midden-Oosten zijn ze daar vaak expert in. In dit geval gaat het om een weg die in tweeën is verdeeld: een verharde weg waar uitsluitend het joodse herrenvolk op mag komen en een onverharde weg voor de arabieren die zichzelf Palestijnen noemen.

Het kleine dametje is toevallig in het verkeerde nest geboren en mocht daar dus niet fietsen. In haar omgeving is helaas niet zoveel asfalt te vinden en het fietsen op de 'Israëlische' kant van de weg leek haar dus -in alle onschuld- een goed idee. Het fietst een stuk prettiger. Maar dat mocht niet van meneer de politieman. Op de video is te zien hoe hij zijn lompe voeten op het fietsje zet, waarna het meisje in paniek wegrent. Later dumpt de smeris het fietsje in de bosjes.

Het incident is onder de aandacht gebracht door de Israëlische mensenrechtenorganisatie B”Tselem. Zij konden achter de identiteit van de kleine misdadiger komen en hebben het geval voorgelegd aan de werkgever van de handhaver, de Israëlische Grenspolitie. Die wisten niet wat ze zagen. Dit was duidelijk een geval van doorgeschoten ijverigheid en in hun optiek werd de -toch al- trieste regel volkomen rigide uitgelegd. De betrokken juut is dan ook op non-actief gezet.

In het gebied rond Hebron lopen de spanningen tussen de beide bevolkingsgroepen wel vaker op. De weg waar het geval zich afspeelde, loopt naar een gedeeld joods/islamitsch heiligdom genaamd de Grot der Patriarchen/Ibrahimi Moskee. Een zoveelste veelbesproken pand dat belangrijk is voor alledrie de Abrahamistische sprookjes. Joden kunnen het gebouw via de verharde weg bereiken, arabieren kunnen hetzelfde, maar dan via een zandpad. Volgens de joodse traditie liggen Adam en Eva daar begraven. Zij worden vergezeld door Abraham, Sara, Isaac, Rebecca, Jacob en Lea in hun eeuwige rust. Van het einde van de 14e eeuw tot 1929 waren de rollen trouwens omgedraaid. Destijds was het -onder islamitisch bewind- voor joden verboden om het heiligdom te betreden.