Miljardair wil jong bloed injecteren

Illustere figuren zoals Graaf Dracula en Elisabeth Báthory gingen hem al voor. Peter Thiel is de vertegenwoordiger van een iets modernere variant: bloed van jonge mensen zou het verouderingsproces moeten vertragen en het leven rekken. Peter gaat het op zichzelf testen.

De geestelijke vader van Paypal is ervan overtuigd dat deze vorm van parabiosis werkt. De eerdergenoemde graaf zoog het bloed rechtstreeks uit zijn donors en mevrouw Báthory had daar haar personeel voor, maar Peter hanteert een wat meer klinische methode. bloedtransfusies van 'jong bloed zou ervoor moeten zorgen dat Peter een stuk langer jong van lichaam en geest zou blijven.

Peter, de eigenaar van een hedgefonds en iemand die zich leent om Donald Trump te promoten, schijnt nogal geobsedeerd te zijn met het verschalken van de dood en het verlengen van de levensspanne. Hij steekt veel geld in onderzoek met als doel een manier te vinden om de onvermijdelijke veroudering van het lichaam (wat uiteindelijk onvermijdelijk tot de dood leidt) tegen te gaan.

Helemaal controversieel zijn de ideeën van Peter nu ook weer niet. In 2014 bijvoorbeeld verscheen er al een studie die leek aan te tonen dat het inbrengen van jong bloed wel degelijk zin heeft. Of in ieder geval bij muizen, die om een of andere reden wel vaker de Joris zijn bij wetenschappelijk onderzoek. Het bloedeiwit GDF11 komt niet veel voor bij oude muisjes, maar juist wel bij jonge exemplaren. Waarom dit zo is, is voorlopig een raadsel. Toen de heren en dames wetenschappers bloedplasma injecteerden in de beestjes had dit een significant positief effect: de stamcellen kregen een boost en het lichaam ging als een haas nieuwe cellen maken. Daarbovenop deden de bejaarde knaagdieren het opeens zo'n 50 procent beter met de standaard cognitieve testen en nam het aantal uitlopers van de hersencellen met 20 procent toe.

Vlad Dracul en zijn vrouwelijke evenknie: een onaardig lid van het huis van Habsburg, woonachtig in het huidige Slowakije, waren dus eigenlijk zo gek nog niet.

Toch zijn wetenschappers er huiverig voor om dit op mensen toe te passen. Er zou nog veel pre-klinisch werk te verrichten zijn voordat men het aandurft om GDF11 uit te delen in het verzorgingstehuis. Peter heeft die grens niet, binnenkort kunnen we dus aanschouwen of hij het middel tot de bijna-eeuwige jeugd gevonden heeft.