'Uitslag olympische boksgevechten vooraf vastgesteld'

De uitslag van de nodige boksgevechten op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zou op voorhand al vaststaan. Dat zouden officials van boksbond AIBA - die uiteraard anoniem wilden blijven - tegenover The Guardian hebben gezegd.

Het amateurboksen staat al jaren bekend als uiterst corrupt en staat bol van de schandalen. Dat zorgde onder meer tijdens de Aziatische Spelen van 2014 nog voor grote ophef, doordat een Indiase bokster weigerde haar bronzen medaille in ontvangst te nemen: ze vond dat ze in de halve finales volledig onterecht verloren van een Zuid-Koreaanse...in Zuid-Korea.

"Ik heb er geen enkele twijfel over dat meerdere scheidsrechters en juryleden in Rio corrupt zijn", aldus een officials tegenover de Britse krant. Volgens hem ontmoeten sommige juryleden elkaar voorafgaand aan grote toernooien om alvast te bepalen wie al dan geen voordeel gaat krijgen. "Dit wordt allemaal natuurlijk in het grootste geheim gedaan. In sommige gevechten is het zo overduidelijk dat er iets niet klopt, ik word er gewoon misselijk van."

Ook tijdens de diverse olympische kwalificatietoernooien zou vaak geen sprake zijn van eerlijke duels. Bij het laatste OKT, in Venezuela, zouden de thuisboksers bijvoorbeeld flink voordeel hebben gekregen door de juryleden. Volgens een Bulgaarse journalist kregen de Venezolaanse boksers op het OKT juryleden toegewezen waarvan 'bekend' was dat ze wel een handje zouden helpen. Ook bij eerdere OKT's doken steeds weer berichten op over compleet oneerlijke gevechten en onverdiende winnaars.

Boksbond AIBA heeft via een woordvoerder laten weten dat alle aantijgingen uiteraard onzin zijn en stak het vaste praatje af over dat alle juryleden de hoogste graad van integriteit en dergelijken hebben.