Obama zeer optimistisch over toekomst Amerika

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn toespraak op de Democratische conventie in Philadelphia aangegrepen om terug te kijken op zijn eigen termijn. "Ik ben optimistischer over de toekomst van Amerika dan ooit tevoren", zei Obama trots op de derde dag van de conventie.

De president noemde onder meer het lage werkloosheidscijfer en de goedkeuring van het homohuwelijk als successen van zijn presidentschap. Ook creëerde Obama nieuwe banen en werden de banden met Cuba aangehaald. "Maar natuurlijk hebben we ook onze zorgen, over het betalen van de rekeningen, het beschermen van onze kinderen en de zorg voor een zieke ouder."

Obama pleitte vooral voor meer veiligheid en vrede in de wereld en weet dat die kerntaak bij Hillary Clinton in goede handen is. Volgens de president is er niet eerder iemand geweest die zo geschikt is voor het presidentschap als Clinton.

Aanval
Obama haakte tijdens zijn toespraak in op de slogan van Clintons Republikeinse tegenstander. Donald Trump wil 'Amerika weer groot maken'. "Maar Amerika is al groot, Amerika is al sterk", zei de president daarop. "Amerika is veel sterker dan zeven jaar geleden, toen ik aantrad als president."

Op de conventie spraken tal van Democratische prominenten, onder wie de huidige vicepresident Joe Biden. Ook hij ging in de aanval tegen Trump en verweet hem gebrek aan empathie en medeleven.

Gabrielle Giffords zorgde voor een emotioneel optreden. Het gewezen Amerikaanse Congreslid uit Arizona werd in 2011 tijdens een politieke bijeenkomst door het hoofd geschoten. In Philadelphia sprak ze haar vertrouwen uit in Clinton, die een einde moet maken aan de liberale wapenwet.

Obama zeer optimistisch over toekomst Amerika
Obama zeer optimistisch over toekomst Amerika (Foto: ANP)