Kort geding om terugkeer in samenleving

De tot levenslang veroordeelde Edwin S. wil de kans krijgen om terug te keren in de samenleving. Na 23 jaar en zeven maanden te hebben vastgezeten, vindt hij dat hij recht heeft op resocialisatie. In een tegen de Nederlandse staat aangespannen kort geding, eist hij woensdag voor de rechtbank in Den Haag deze kans.

S. werd in 1994 veroordeeld voor de moord op een man en het levensgevaarlijk verwonden van een vrouw uit Badhoevedorp bij een overval. Hij voelt zich gesterkt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dit oordeelde eerder dat een levenslange straf, zonder uitzicht op enige vorm van verlof, onmenselijk is.

De advocate van de Staat verwees op haar beurt naar een zeer recente brief, namelijk van begin vorige maand, van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) waarin hij schrijft dat hij een adviescommissie wil laten bekijken of levenslang gevangenen na een kwart eeuw kans maken op resocialisatie. ,,Na 25 jaar dus, niet daarvoor al", aldus de advocate.

Resocialisatietraject
De advocate van S. voert echter aan dat het resocialisatietraject wel degelijk al voor die tijd kan beginnen, moet beginnen zelfs. ,,Mijn cliënt heeft het hele digitale tijdperk gemist, hij moet zich gefaseerd en rustig voorbereiden op een eventuele terugkeer in de samenleving. Dat traject duurt ten minste achttien maanden, tegen die tijd zit hij al meer dan 25 jaar vast", zo motiveert ze waarom haast bij de uitspraak geboden is. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Een levenslange gevangenisstraf is in Nederland, in tegenstelling tot in bijna alle andere landen in de wereld, ook nog echt een gevangenisstraf tot de dood van de gedetineerde. In Nederland zitten ruim dertig mensen een levenslange gevangenisstraf uit.

Kort geding om terugkeer in samenleving
Kort geding om terugkeer in samenleving (Foto: ANP)