'Olympisch dorp onbewoonbaar'

Vandaag gingen de deuren van het olympisch dorp in Rio de Janeiro officieel open, maar het Australisch Olympisch Comité zal zijn atleten voorlopig onderbrengen in hotels. Volgens het AOC kampen de kamers in het olympisch dorp met lekkende leidingen, verstopte toiletten en douches en overstromingen.

"Onze belangrijkste punten van zorg zijn gas, sanitair en elektriciteit, allemaal behoorlijk belangrijke dingen", aldus voorzitter Kitty Chiller van het Australische comité. Maandag zullen de eerste Australische atleten arriveren in Rio.

Ook de eerste Nederlandse atleten zijn vandaag vertrokken richting Brazilië.

Update 19:51

Ook de Nederlanders ondervinden veel problemen in hun accomodaties in het olympisch dorp. "We zijn geconfronteerd met gebreken die we op geen enkele manier konden verwachten",aldus chef de mission Maurits Hendriks. "Ons gebouw was aanvankelijk een van de slechtste. De omvang en frequentie van de problematiek heeft ons verrast."

NOC*NSF heeft desondanks besloten de eerste groep van 77 atleten gewoon in het dorp te huisvesten. "We hebben vertrouwen, maar het wordt een forse uitdaging om helemaal klaar te zijn voordat de Spelen beginnen", aldus Hendriks. Het werk gaat, met behulp van Nederlands technisch personeel onverminderd door en leidt tot goede resultaten.

Nederland gaat zijn atleten vooralsnog niet zoals Australië huisvesten in hotels, al is men daar volgens Hendriks wel op voorbereid.