Duits leger klaar voor actie in München

In München is vrijdag een legereenheid in gereedheid gebracht om eventueel in actie te komen na de schietpartij in een winkelcentrum in de noordwestelijke wijk Moosach. De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, heeft tegenover de Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung bevestigd dat inzet van de strijdkrachten tot de mogelijkheden werd gerekend.

Het ging met name om een eenheid van 'Feldjäger' in de Beierse hoofdstad. De Feldjäger zijn in de Bundeswehr een soort militaire politie. Het is er uiteindelijk niet van gekomen.

Een Duitse tiener zonder strafblad uit München schoot vrijdag negen mensen dood voor hij zich van het leven beroofde. Door de verwarring over het bloedbad, werd geruime tijd gevreesd dat er meerdere daders op pad waren en er mogelijk sprake was van een terroristische aanslag. Dat bleek niet het geval.

Bondskanselier Angela Merkel en minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière hebben zaterdag de politie in München geprezen. "Ze waren in de beste zin van het woord de helpers en beschermers van burgers." De Maizière is zaterdagmiddag naar München gegaan om samen met zijn Beierse colllega Joachim Herrmann de plek van de schietpartij te bezoeken.

Duits leger klaar voor actie in München
Duits leger klaar voor actie in München (Foto: ANP)