Dagzege Izaguirre, Froome wint Tour

Ion Izaguirre heeft de twintigste etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Spanjaard kwam in de etappe, van Megève naar Morzine-Avoriaz, solo over de meet. Het is de eerste Spaanse dagzege deze Tour. Christopher Froome behield het geel en wint voor de derde maal de Tour de France.

Vanuit de start probeerden verschillende renners te ontsnappen. Er ontstond een kopgroep van 19 man met daarin Wilco Kelderman en Roy Curvers maar echt veel ruimte kregen ze niet. Een grotere groep met Nibali, Slagter, Lindeman en Van Baarle sloten zich aan vlak voor de eerste echte beklimming van de dag. De Gendt reed vervolgens weg uit de kopgroep die uiteen brokkelde. De Belg kwam als eerste boven op de Col des Aravis. (tweede categorie). In de afdaling werd hij teruggepakt door het grootste deel van de oude kopgroep.

De volgende beklimming was de col de la Colombière van de eerste categorie. De Gendt was opnieuw als eerste boven. Het peloton volgde op ruim vijf minuten. Doordat in de afdaling onder meer Sagan en Nibali hard reden versplinterde de kopgroep weer. De nieuwe koplopers waren Oliveira, Nibali, Sagan, Kreuziger, Gougeard, Pantano, Rui Costa en Alaphilippe en zij begonnen tesamen aan de Col de la Ramaz van de eerste categorie. In het peloton was het Astana die het tempo maakte. Sagan moest in de kopgroep lossen. Het tempo werd daardoor langzamer, waardoor de voorsprong op de groep daarachter met Kelderman kleiner werd.

Gougeard sprong weg uit de kopgroep en sloeg een gaatje. Mollema had intussen moeite om het tempo in de groep gele trui bij te houden en moest lossen. Vooraan was De Gendt Gougeard inmiddels voorbij gegaan en hij kwam als eerste boven gevolgd door Costa en Rolland die zich in de afdaling weer konden voegen bij de Belg. In de afdaling moest Rolland lossen omdat hij te voorzichtig naar beneden reed. Pantano en Alaphilippe, die uit de groep met Kelderman reden, daalden het beste en kwamen aan kop. Mollema wist weer terug te keren in de groep Froome.

Dertig kilometer voor de meet hadden Alaphilippe en Pantano vijftig tellen voorsprong op de groep Kelderman en bijna zeven minuten op de groep gele trui. De Col de Joux Plane, van de buitencategorie, was de laatste beklimming. In de groep gele trui was het Aru die in de problemen kwam en moest lossen met een hongerklop. Mollema reed weg bij de klassementsrenners die hem lieten rijden. Uit de groep Kreuziger/Kelderman was het Nibali die op jacht ging naar de twee koplopers.

Vooraan was het Pantano die maar met moeite kon aanklampen bij Alaphilippe. Mollema kon niet wegblijven en kwam weer terug in de groep gele trui waarna hij even later moest lossen. Nibali wist bij de twee koplopers aan te sluiten en ze ook achter hem te laten. Izaguirre was inmiddels ook bij Alaphilippe en Pantano gekomen. Bij een versnelling van de Spanjaard moest Alaphilippe lossen. Nog onder de top kwamen Izaguirre en Pantano bij Nibali. Pantano was als eerste boven. Kelderman zat daar een halve minuut achter.

In de afdaling was het Izaguirre die wegreed. De Spanjaard van Movistar wist de voorsprong vol te houden en kwam alleen over de meet. Kelderman kwam ten val in de afdaling. Hij kon wel verder en kwam ruim twee minuten na Izaguirre over de finish.