Lopers 4daagse gewaarschuwd voor 'asfaltbrand'

Door de tropische temperaturen moeten deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse rekening houden met asfaltbrand. Daarvoor waarschuwt Weerplaza dinsdag. De meeste wandelaars weten wel dat ze zich moeten insmeren, een hoofddeksel tegen de zon kunnen opzetten en genoeg moeten drinken, maar asfaltbrand is een relatief onbekend fenomeen.

"Asfaltbrand treedt op zodra het oppervlak waar je overheen loopt extreem opwarmt", legt een woordvoerder uit. Het veroorzaakt rode vlekken, vaak aan de onderkant van de kuit. "De hitte van het asfalt zorgt er langzaam maar gestaag voor dat je huid te heet wordt en er dus verbranding optreedt."

De beste bescherming is volgens hem om niet met blote benen te wandelen, ondanks de hitte. De kuiten insmeren met zonnebrandcrème helpt niet tegen asfaltbrand. "Ook is het slim geregeld de schaduw op te zoeken en daar waar mogelijk het asfalt te mijden."

Weerplaza verwacht dat het dinsdag op de meeste plaatsen in het zuiden en oosten 30 graden wordt en woensdag plaatselijk zelfs 34 graden.

Lopers gewaarschuwd voor 'asfaltbrand'
Lopers gewaarschuwd voor 'asfaltbrand' (Foto: ANP)