EU veroordeelt gezamenlijk couppoging Turkije

De EU veroordeelt in sterke bewoordingen de couppoging in Turkije en benadrukt haar volledige steun aan de legale instellingen van het land, inclusief de gekozen regering en het Turkse parlement. "De EU betreurt het hoge aantal slachtoffers en is solidair met het Turkse volk."

Dat staat in een verklaring die de 28 lidstaten maandag gezamenlijk naar buiten hebben gebracht, na afloop van een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. "De EU verwelkomt het gemeenschappelijke standpunt van de politieke partijen ter ondersteuning van de democratie in Turkije", staat ook in de conclusies over Turkije.

Maandagmorgen zei minister Bert Koenders nog te hopen ,,dat er geen bijltjesdag komt". Maandagmiddag zei hij dat die dag toch al lijkt te zijn gekomen.

Doodstraf
"De situatie in Turkije is zeer ernstig. Het lijkt alsof er afrekeningen plaatsvinden. Er zitten kennelijk een boel lijstjes met namen in achterzakken. Daarom hebben wij een eensgezinde, duidelijke boodschap laten horen. Maar we moeten ook in gesprek blijven."

Onderhandelingen over een EU-lidmaatschap voor Turkije zijn echter direct afgelopen als het land de doodstraf zou herinvoeren. "Die geruchten gaan. Dan is het meteen uit met die gesprekken."

Koenders zei zich vooralsnog geen zorgen te maken over de vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU. Turkije neemt vluchtelingen terug uit Griekenland die vanaf de oostelijke Middellandse Zee naar Griekenland varen. In ruil daarvoor nemen de EU-landen Syrische asielzoekers uit Turkije op.

EU veroordeelt gezamenlijk couppoging Turkije
EU veroordeelt gezamenlijk couppoging Turkije (Foto: ANP)