Luchtruim Incirlik weer open, samenzweerders opgepakt

Erdogan eiste in krachtige bewoordingen van de Verenigde Staten (VS) de uitlevering van Fetullah Gülen. Uitblijven van die uitlevering zou gevolgen hebben volgens Erdogan. Nu blijkt de Amerikaanse NAVO-basis Incirlik afgesloten van de buitenwereld door locale Turkse autoriteiten. Volgens insiders heeft dit te maken met druk uitoefenen op de VS om Gülen uit te leveren, schrijft de Telegraaf.

De VS hebben inmiddels gereageerd met het uitvaardigen van een vliegverbod tussen Turkije en de VS bij monde van de US Federal Aviation Administration (FAA). Ook de Amerikaanse ambassade heeft een waarschuwing doen uitgaan dat VS-burgers het gebied rond Incirlik moeten mijden. Er zouden geweervuur en explosies zijn gehoord rond de NAVO-basis. Het veiligheidsniveau rond de basis is verhoogd naar ‘Force protection condition Delta’, zodat nu alle militairen gewapend rondlopen.

Op de basis zouden ook Amerikaanse kernwapens aanwezig zijn. Rond de basis zouden er Turkse tanks opgesteld staan. Tevens zijn alle toegangswegen, elektriciteit en het luchtruim afgesloten. De bombardementen op de islamitische Staat liggen hierdoor ook stil. De Turkse basiscommandant van Incirlik wordt verdacht van betrokkenheid bij de staatsgreep.

Op de NAVO-basis zijn niet alleen Amerikanen en Turken gelegerd. De Royal Air Force en de Royal Saudi Air Force gebruiken de basis ook. Tevens zijn er Duitsers gelegerd.

Update 15.38 uur
The Wall Street Journal meldt dat de Turkse autoriteiten generaal Bekir Ercan Van, bevelhebber van de Incirlik luchtmachtbasis hebben gearresteerd. Ook een politieofficier en nog diverse andere personeelsleden zijn opgepakt op verdenking van medeplichtigheid aan de staatsgreep.

Een woordvoerder van de VS zegt dat de Turken zo snel als mogelijk de gearresteerde generaal zullen vervangen. De woordvoerder meldde verder dat de basis was afgesloten om te voorkomen dat er samenzweerders zouden ontsnappen. Eerder was er al een helikopter met officieren gevlucht naar Griekenland.

Volgens Amerikaanse militaire woordvoerders is het luchtruim nu weer geopend om de aanvallen op Islamitische Staat voort te kunnen zetten.

Update 15.14 uur
Waar de NAVO tijdens de staatsgreep in Turkije binnen enkele uren reageerde op de coup, is het nu opmerkelijk stil rond de gijzeling door Turkije van hun basis Incirlik. Zowel in de mainstream media als op de social media is de organisatie oorverdovend stil. Op Flightradar24 is te zien dat vlucht KL1613 ondertussen zonder incidenten behouden is aangekomen in Istanboel.

Update 11.31 uur
Het Leidsch Dagblad meldt dat er geen Nederlands algemeen vliegverbod is zoals tussen Amerika en Turkije. Zondagochtend om 11.35 uur zal vlucht KL1613 volgens plan vertrekken. Ook KL1617 zal vanavond zoals gepland vertrekken om 20.30 uur.

Update 04.36 uur
Volgens The Sun zou Erdogan geroepen hebben dat een land dat Gülen niet uitlevert geen vriend is. “Het Turkse staatshoofd gelooft dat zijn oude vijand Fetuhllah Gülen het brein achter het complot is om hem omver te werpen en zei dat elk land dat Gülen bijstand verleent geen vriend is van Turkije en in oorlog is met Turkije.

Update 03.20 uur
The Denver Post zegt dat de VS uitlevering van Gülen zou overwegen als de Turken met bewijs komen van zijn betrokkenheid bij de coup. John Kerry waarschuwde echter al dat dit bewijs niet zonder slag of stoot wordt aangenomen. Erdogan beschuldigt Gülen er al langere tijd van de Turkse regering omver te willen werpen. Washington heeft daar echter nooit enig bewijs van kunnen vinden.

Gülen is een ‘afvallige’ die een andere vorm van islam voorstaat. Daarin is ruimte voor scholing, denktanken en een gevarieerd media aanbod. In een verklaring heeft Gülen de coup sterk veroordeeld. “De overheid moet gevormd worden door een proces van vrije en eerlijke verkiezingen. Ik bid tot god voor Turkije, de Turken en een ieder die op dit moment in Turkije verblijft dat deze situatie snel en vredig wordt opgelost.”

Update 02.57 uur
Het Algemeen Dagblad weet dat er overleg wordt gevoerd om de luchtaanvallen op Islamitische Staat in Syrië en Irak zo snel mogelijk weer te hervatten. John Kerry, Amerikaans Minister van Buitenlandse Zaken, heeft zijn Turkse collega opgeroepen om de focus op de strijd tegen Islamitische Staat te houden.

Tevens sprak hij de Turkse regering aan over geruchten dat de VS achter de coup zouden zitten. Kerry zei dat dit soort roddels de relatie tussen de twee NAVO-landen geen goed doet. Aan de Turkse minister Mevlut Cavosolglu is aangeboden te helpen met het onderzoek naar de coupplegers.

Amerikaanse analisten maken zich zorgen dat de zuiveringswoede van Erdogan ten koste gaat van de sterkte van het Turkse leger waardoor dit minder sterk kan worden in de strijd tegen Islamitische Staat.

Update 02.35 uur
Pentagon woordvoerder Peter Cook laat in een bericht op de site van Incirlik weten dat iedereen op de basis veilig is. Er worden stappen ondernomen om de veiligheid van personeel en hun families op de basis te blijven garanderen. De basis draait op eigen noodstroom en het afsluiten van de elektriciteit heeft verder geen gevolgen voor activiteiten op de basis.