Erdogan houdt schoonmaak na couppoging

Legereenheden loyaal aan president Recep Tayyip Erdogan zijn zaterdag begonnen met de grote schoonmaak na de militaire couppoging in Turkije. Die mislukte mede doordat Erdogan de bevolking opriep de straat op te gaan. Daaraan werd massaal gehoor gegeven. Regeringsgetrouwe troepen en de politie sloegen met succes terug.

Tientallen militaire rebellen verlieten hun pantservoertuigen en gingen er vandoor. Een aantal vloog per helikopter naar Griekenland en vroeg politiek asiel aan. Hier en daar bieden de opstandelingen nog verzet. Hajan Fidan, chef van de geheime dienst MIT, verwacht dat daar spoedig een eind aan komt.

Een deel van de Turkse strijdkrachten probeerde vrijdagavond de macht te grijpen met behulp van tanks, straaljagers en helikopters. De onverhoedse aanval kostte 161 mensen het leven, onder wie veel burgers. De opstandige troepen bestookten onder meer het hoofdkwartier van de inlichtingendienst en het parlementsgebouw in Ankara. In Istanbul werden de belangrijkste bruggen afgegrendeld. De chaos was kort maar hevig.

Hoge prijs
Premier Binali Yildirim meldde zaterdagmorgen dat de gekozen regering de situatie weer onder controle had. In totaal zijn er al 2839 militairen, onder wie de vermoedelijke leiders, opgepakt wegens deelname aan de putsch, 104 kwamen om in de strijd. "Ze gaan hier een hoge prijs voor betalen", stelde Erdogan de coupplegers in het vooruitzicht. "Deze revolte is een mooie kans de bezem door het leger te halen."

De gerechtelijke macht staat dat ook te wachten. TV-zender NTV meldde dat 2745 rechters van hun taak zijn ontheven, verwijzend naar een besluit van de Hoge Raad. Deze raakte volgens persbureau Anadolu zelf ook vijf leden kwijt.

Erdogan houdt schoonmaak na couppoging
Erdogan houdt schoonmaak na couppoging (Foto: ANP)