Nederland met zeventien zwemmers naar Spelen

Nederland doet over enkele weken met zeventien zwemmers mee aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De definitieve selectie werd vandaag wereldkundig gemaakt. De ploeg bestaat uit zeven mannen en tien vrouwen.

Ranomi Kromowidjojo verdedigt in Brazilië haar olympische titels op de 50 meter en 100 meter vrije slag. Ook Inge Dekker is er in Rio de Janeiro bij, wat een klein wonder mag heten. Begin dit jaar werd bij de 30-jarige zwemster baarmoederhalskanker ontdekt. Na een succesvolle operatie in maart kon ze de training echter snel hervatten, waardoor ze op tijd in vorm lijkt te zijn voor haar vierde deelname aan de Spelen.

"Dit is een ploeg om trots op te zijn", liet algemeen directeur Jan Kossen weten. "Met de successen van de EK in Londen en afgelopen weekend in Hoorn nog in ons achterhoofd kijken we vol vertrouwen naar de Olympische Spelen. Mooi om in deze ploeg de mix te zien van ervaren olympische zwemmers en jonge talenten."

De olympische equipe telt liefst tien debutanten: Andrea Kneppers, Maud van der Meer, Robin Neumann, Marrit Steenbergen, Kira Toussaint, Esmee Vermeulen, Maarten Brzoskowkski, Ben Schwietert, Kyle Stolk en Ferry Weertman. Ook de ervaren zwemmers Femke Heemskerk, Sharon van Rouwendaal, Dion Dreesens, Joeri Verlinden en Sebastiaan Verschuren zijn er dit jaar bij.