Tour de France: de 'Lidl-theorie'

Een user op internetcommunity Reddit heeft een heuse samenzwering ontdekt in het wielrennen, waaronder in de Tour de France die op het moment gaande is. Het begon allemaal met deze reactie voorafgaand aan de vierde etappe, waarin een user een goede prestatie van de ploeg van Etixx-QuickStep voorspelt omdat er een vestiging van supermarktketen Lidl in de buurt is. Lidl is sinds dit jaar een van de grote sponsoren van de Belgische ploeg.

Redditter microfen dook in die theorie en ging de boel eens goed uitpluizen, want een samenzwering is natuurlijk niet kies. Hij zocht alle World Tour-resultaten van dit jaar bij elkaar, net als alle finishplaatsen van die wedstrijden. Vervolgens werd per plaats gekeken hoeveel Lidl's er aanwezig waren binnen een straal van tien kilometer rond het centrum van de betreffende finishplaats. 

Na de nodige statistische analyse besloot de onderzoeker te kijken naar wedstrijden die in Frankrijk en Italië verreden werden. Wat blijkt? Voor elke Lidl die in de finishplaats aanwezig is, gaat de kans dat een renner van Etixx-QuickStep op het podium eindigt met maar liefst 50% omhoog! 'Onzin', zou je misschien denken, maar microfen hield zijn theorie natuurlijk goed in de gaten in de ritten die volgden op het posten van zijn onderzoek.

De zesde etappe eindigde in Montauban, thuisplaats van twee Lidl's en zelfs nog vier stuks in de omgeving: Marcel Kittel sprintte naar plek twee. Rit zeven kende de finish op meer dan twintig kilometer van welke Lidl dan ook, geen dag voor de Belgische ploeg dus en dat bleek: plek veertien voor Julien Alaphilippe was het maximum haalbare.

Een dag later reed het peloton naar Bagneres-de-Luchon, waar twee Lidl's staan. Dat liet Dan Martin zich geen tweede keer zeggen en hij werd dan ook knap tweede. De dag voor de rustdag stond etappe negen op het programma, met finish in Andorra-Arcalis, bijna honderd kilometer verwijderd van een Lidl. Totaal geen motivatie voor de Etixx-renners, zoals bleek uit de uitslag: Dan Martin op plaats veertien, Alaphilippe op de 67e plek als tweede Etixx-renner.

Dinsdag rijden we naar Revel en jawel, daar staat een Lidl. Wat ons betreft zet je je geld dus op een etappeoverwinning van Alaphilippe of Kittel, die beiden meer dan twintig keer de inzet opleveren. Wij zijn overigens niet aansprakelijk voor het verlies van de inzet, mochten ze onverhoopt niet winnen.