Kans op Nederlands CETA-referendum

De Europese Commissie (EC) heeft in al haar wijsheid besloten om de beslissingen omtrent het Canadese CETA-handelsverdrag niet binnen Brussel te laten vallen. Er is veel weerstand tegen het verdrag, daarom bestond de vrees dat alleen het Europees Parlement (EP) er over mocht beslissen.

Echter heeft het EC besloten dat het toch wel democratischer is als de nationale parlementen er ook wat over te beslissen hebben. Premier Mark Rutte (VVD-baas) baalt hier als een stekker van omdat de kans groot is dat het leidt tot Ruttes grootste nachtmerrie: een referendum. Fred Teeven (VVD-bonnetjesman) zegt dat dit gewoon een modegril is van het EC. Tevens dropte hij direct al een angstbeeld dat het nu nog wel eeuwen kan gaan duren voordat er een beslissing over komt en dat dat zéér slecht is voor de handel.

Minister Liliane Ploumen (PvdA) heeft minder last van referendumfobie en vindt dit een goed plan. Ook D66 vindt het niet meer dan logisch dat nationale parlementen meebeslissen over regel- en wetgeving die hun raakt.