Kritiek op 'vlucht' Britse politici

Het vertrek van Britse politici na het brexitreferendum kon dinsdag op forse kritiek rekenen in het Europees Parlement. "De een na de ander verdwijnt van het toneel. Ik heb daar geen begrip voor, ik dacht dat de politici die voor de brexit waren toch een plan zouden hebben", zei voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

"Patriotten nemen geen ontslag als het moeilijk wordt, maar blijven", aldus Juncker. Hij verwees naar Boris Johnson die vorige week afzag van de kandidatuur voor het Britse premierschap en de dinsdag teruggetreden UKIP-leider Nigel Farage. Farage is overigens nog wel Europarlementariër, maar ontbrak dinsdag bij het debat.

Guy Verhofstadt, leider van de liberalen in het parlement, sprak van "ratten die het zinkende schip verlaten". "Shockerend en onverantwoord." Hij doelde ook op het aangekondigde vertrek van de Britse premier David Cameron. Over Farage zei Verhofstadt dat "die meer tijd wil voor zichzelf om zijn Europese salaris uit te geven".

Leugens
Diverse Europarlementariërs wezen op de "populistische leugens" in de brexitcampagne en de bedreiging die een Brits vertrek betekent voor de toekomst van de EU. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de commissie, stelde dat de brexit aantoont dat mensen niet langer geloven dat ze controle kunnen krijgen over hun leven. "De taak van de EU-instellingen is te bewijzen dat we wel degelijk resultaten kunnen leveren."

Juncker riep de Britten wederom op het besluit om het vertrek uit de EU snel officieel door te geven niet uit te stellen, zodat de onderhandelingen over de voorwaarden van de uittreding kunnen beginnen.

Kritiek op 'vlucht' Britse politici
Kritiek op 'vlucht' Britse politici (Foto: ANP)