Finding Dory breekt records

Finding Dory, de nieuwe titel van studio Pixar, is de animatiefilm met het beste openingsweekend ooit in de Nederlandse bioscopen. Het langverwachte vervolg op Finding Nemo bracht de afgelopen dagen ruim 1,5 miljoen euro op. Daarmee is de vorige recordhouder, Shrek 2 uit 2004, van de troon gestoten.

Dat heeft distributeur Disney maandag bekendgemaakt. Nederland is het tweede land waar Dory het openingsrecord voor een animatiefilm vestigt; eerder gebeurde dat ook in de VS, waar de film een week eerder in premiere ging. Het vervolg op Finding Nemo werd in de Nederlandse bioscopen inmiddels al gezien door 174.000 bezoekers. Meer dan de helft van de bezoekers heeft de film in de originele versie bekeken.

Bioscoopexploitant Pathé, waar meer dan 100.000 mensen Finding Dory zagen, bevestigt het record. De animatiefilm is in Nederland in 272 zalen te zien, verspreid over 144 bioscopen. In 102 zalen draait Dory in de originele versie; in 170 zalen de Nederlands nagesynchroniseerde versie.

In Finding Dory gaat de vergeetachtige picassovis uit het eerste deel, samen met haar vrienden Nemo en Marlin, op zoek naar haar ouders. De belangrijkste stemmen in de Engelstalige versie zijn ingesproken door Ellen DeGeneres, Albert Brooks en Ed O'Neill. In de Nederlandse versie zijn onder meer Annick Boer, Richard Groenendijk en Loek Peters te horen.

Finding Dory breekt ook in Nederland records
Finding Dory breekt records (Foto: BuzzE)