Eerste etappe Tour prooi voor Cavendish

De eerste etappe in de 103de Tour de France, van Mont-Saint-Michel naar Utah Beach over 188 kilometer, is gewonnen door Mark Cavendish. De Brit was de rapste in de massasprint.

Direct na de officiële start sprongen drie renners weg, Leigh Howard (IAM Cycling), Jan Barta en Paul Voss (beiden Bora-Argon 18), die de zegen van het peloton kregen. Achter de drie koplopers probeerden de Fransman Delaplace en de Amerikaan Howes zich ook nog aan te sluiten en slaagden daar uiteindelijk in. Voss maakte zich los van zijn medekoplopers en pakte het eerste punt voor de bergtrui. Ook bij de tweede en tevens laatste beklimming van de dag kwam de Duitser als eerste boven en in de afdaling kwamen alle vijf de renners weer bij elkaar.

De maximale voorsprong van de koplopers was bijna vijf minuten. Daarna liep het langzaam terug. Alberto Contador kwam zeventig kilometer voor de meet ten val en stuiterde lelijk over een vluchtheuvel. De Spanjaard kon ondanks kleerscheuren en schaafwonden toch door. Voss was inmiddels weer terug in het peloton. Delaplace demarreerde 55 kilometer van de finish en alleen Howes kon mee. Barta en Howard moesten passen en werden ingerekend door het peloton. Delaplace en Howe konden nog lang uit de greep van het peloton blijven, maar met minder dan vijf kilometer te gaan, moesten ook zij capituleren.

Vervolgens was het de beurt aan de treintjes van de sprintersploegen. In de eindsprint,die door valpartijen werd ontsierd, was het Mark Cavendish die zijn 27e etappezege in de Tour pakte.

Uitslag eerste etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 04h 14' 05''
2. Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step + 00' 00''
3. Peter Sagan Tsj Tinkoff + 00' 00''
4. Andre Greipel Dui Lotto Soudal + 00' 00''
5. Edward Theuns Bel Trek - Segafredo + 00' 00''
6. Christophe Laporte Fra Cofidis + 00' 00''
7. Bryan Coquard Fra Direct Energie + 00' 00''
8. Alexander Kristoff Noo Katusha + 00' 00''
9. Daniel Mc Lay GBr Fortuneo - Vital Concept + 00' 00''
10. Gregory Henderson NZl Lotto Soudal + 00' 00''