Omstreden Abou Jahjah eerste Zomergast

Met de komst van activist en publicist Dyab Abou Jahjah is het lijstje Zomergasten compleet. De Belg van Libanese komaf bijt het spits af in de eerste aflevering van VPRO Zomergasten op 31 juli. Daarna volgen Arjen Lubach, Hedy d'Ancona, Griet Op de Beeck, Andrea Maier en Mark Rutte.

Presentator Thomas Erdbrink legt uit: "Dyab Abou Jahjah is een invloedrijke stem in het debat over immigratie en burgerrechten in België. Sommigen vinden hem een radicaal of zelfs een antisemiet, anderen, in het bijzonder kinderen van moslimimmigranten, zien in hem een voorbeeld." Erdbrink woont zelf al jaren in Iran. Abou Jahjah groeide op in Libanon tijdens de burgeroorlog en de oorlog met Israël.

Allochtoon en autochtoon
"Dit jaar wil hij zijn zelfbenoemde burgerrechtenbeweging, Movement X, naar Nederland brengen. Hij waarschuwt voor grote problemen in Europese steden als niet iedereen, allochtoon en autochtoon, gezamenlijk streven naar 'echte' gelijkheid. Maar tijdens de aanslagen op 11 september kon hij zijn vreugde niet onderdrukken. Wie is Abou Jahjah? De kijker kan zelf een mening vormen tijdens Abou Jahjah's ideale televisieavond"
, zegt Thomas Erdbrink.

Zelf zegt Abou Jahjah over zijn Zomergastenavond: "Ik wil de kijker meenemen van oost naar west, de werelden waar ikzelf ook tussen schipper. Ik wil op onderzoek naar de kracht van taal, muziek, poëzie en retoriek en hoe die in te zetten in de strijd voor rechtvaardigheid. Ik hoop dat de kijker inzicht krijgt in mijn ideeën en idealen en schuw daarbij een beetje discussie niet. Bovenal wil ik dat de kijker plezier beleeft aan de fragmenten en het gesprek."

Antisemitisme
Dyab Abou Jahjah is activist en publicist. Hij schrijft een wekelijkse column voor de Belgische krant De Standaard. Zijn nieuwste boek 'Pleidooi voor radicalisering' verschijnt op 15 september bij De Bezige Bij, maar is al voor verschijning omstreden omdat enkele schrijvers, waaronder Leon de Winter, Jessica Durlacher en Tommy Wieringa aankondigden De Bezige Bij te verlaten als het pamflet van Abou Jahjah wordt gepubliceerd. Ze beschuldigen de publicist van antisemitisme.

De VPRO is bij de keuze evenwel niet over een één nacht ijs gegaan, zegt eindredacteur Jurgen van Uden in Het Parool. Maar het contact vooraf mondde volgens hem uit in twee lange en interessante gesprekken."Hij heeft ideeën over de samenleving die ons allen aangaan. Hij kijkt goed om zich heen om te kijken hoe de wereld verandert, denkt daar veel over na en is bovendien een uitstekende prater."

Dyab Abou Jahjah trapt Zomergasten af
Omstreden Abou Jahjah eerste Zomergast (Foto: BuzzE)