Historisch snelle 100m olympische concurrente Schippers

Atlete Elaine Thompson heeft vrijdagavond in Kingston de Jamaicaanse titel gepakt op de 100 meter. Belangrijker nog was dat haar plek in de top-3 betekende dat ze zich plaatste voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De meeste aandacht ging echter uit naar de tijd die Thompson liet noteren: ze knalde na 10,70 seconden al over de finish, waarmee ze het Jamaicaans record van olympisch kampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce evenaarde. Alleen de Amerikaansen trio Florence Griffith-Joyner (drie keer), Carmelita Jeter (twee keer) en Marion Jones (één keer) waren ooit sneller dan de tijd van Thompson.

De Jamaicaanse pakte vorig jaar op het WK atletiek zilver op de 200 meter, een fractie van een seconde achter Dafne Schippers. De 200 meter op de Jamaicaanse trials wordt zaterdag en zondag gelopen, maar op de 100 meter lijkt Thompson definitief een voorsprong te hebben gepakt op Schippers. Fraser-Pryce kampte met een teenblessure, maar werd met 10,93 tweede en mag haar titel gaan verdedigen. Christania Williams pakte met 10,97 verrassend het derde ticket.