Refurbished telefoon soms duurder dan nieuwe

Tussen aanbieders van opgeknapte tweedehands telefoons zijn er grote prijsverschillen. Sommige refurbished toestellen zijn zelfs duurder dan een nieuw toestel. Dat meldt de Consumentenbond na onderzoek.

De Consumentenbond bekeek de prijs van veertien verschillende opgeknapte tweedehands iPhones, Sony Xperia- en Samsung Galaxy-modellen bij twintig verschillende aanbieders. Daaruit bleek onder meer dat de prijzen van een refurbished iPhone 6s (16 GB) uiteen lopen van 580 tot 760 euro.

Gemiddeld besparen consumenten die zo'n telefoon kopen 12 procent op de laagste nieuwprijs. Vaak loont het aanschaffen van een refurbished telefoon alleen bij dure toestellen, waar het voordeel soms oploopt tot meer dan honderd euro. Vreemd genoeg zijn er ook opgeknapte modellen te koop die zelfs duurder zijn dan een nieuw toestel, zo ontdekte de bond.

Verder concludeert de bond, na het bestellen van zes iPhones bij verschillende winkels om een beeld te krijgen van de kwaliteit van de opgeknapte tweedehands toestellen, dat vier ervan niet voldeden aan wat consumenten ervan zouden mogen verwachten. Zo hadden ze een slechte accu of een powerknop die niet helemaal goed in te drukken was.

Refurbished telefoon soms duurder dan nieuwe
Refurbished telefoon soms duurder dan nieuwe (Foto: BuzzT)