Messi stopt bij Argentinië na verlies Copa América

Chili heeft net als vorig jaar de Copa América gewonnen. De ploeg van bondscoach Pizzi was vanaf elf meter opnieuw te sterk voor Argentinië. Het duel was een herhaling van de finale van afgelopen jaar, toen het toernooi in Chili werd gehouden. Dit keer was New Jersey in de Verenigde Staten de plaats van handelen, maar opnieuw bleken de Chilenen na strafschoppen te sterk.

Kansen waren er wel om het duel in reguliere speeltijd of de verlenging te beslissen, maar de twee doelmannen Sergio Romero en Claudio Brave werden de uitblinkers van de wedstrijd. Zo hield Bravo op schitterende wijze een schot van invaller Sergio Agüero uit zijn doel en trad Romero eveneens enkele keren beslissend op.

Nog voor rust stonden beide teams al met een speler minder op het veld. Bij Chili had middenvelder Marcelo Diaz al na 28 minuten twee keer geel gekregen en kon hij inrukken, terwijl Argentinië-verdediger Marcos Rojo in de 43ste minuut direct rood kreeg voor een tackle van achter op Arturo Vidal.

Het werd een typisch Zuid-Amerikaans onderonsje in de VS, met meer overtredingen en opstootjes dan voetballende actie. Beide coaches probeerden de wedstrijd met hun wissels nieuw elan te geven, maar geen van de aanvallende doelpogingen bleek succesvol.

Na 120 minuten moesten opnieuw penalties de doorslag geven. Lucas Biglia zag zijn inzet gekeerd door Bravo, en vervolgens schoot Messi zijn strafschop over. Francisco Silva kon daarom aanleggen voor de beslissende penalty en hij maakte geen fout.

Evenals vorig jaar wint Chili zo vanaf de stip van Argentinië in de finale. De Argentijnen zullen nog langer moeten wachten op hun prijs, in een periode die nu al 23 jaar duurt.

Messi baalt tijdens de finale van de Copa
Messi baalt tijdens de finale van de Copa

Na de finale heeft Lionel Messi zijn afscheid als international van Argentinië aangekondigd. "Het lukt gewoon niet. Ik heb mijn penalty gemist en deze was heel erg belangrijk." Dit speelde ook een rol in zijn keuze om te stoppen als international. "De beslissing om te stoppen heb ik al genomen. Dit was het", laat hij weten aan diverse media. "Ik heb het zo ontzettend vaak geprobeerd, maar kennelijk is de Argentijnse nationale ploeg niks voor mij. Heel treurig dat dit opnieuw gebeurt."

Het was namelijk niet de eerste keer dat Messi een finale verloor. Zo werd hij al tweemaal tweede op de Copa América, in 2007 en 2015, en verloor hij in 2014 de WK-finale van Duitsland.

Messi debuteerde op 17 augustus 2005 als A-international bij Argentinië op 18-jarige leeftijd. Sindsdien speelde La Pulga 109 interlands waarin hij 55 keer scoorde. Zijn laatste treffer, waarmee hij topscorer aller tijden van Argentinië werd, maakte hij in de halve finale tegen de VS.