Dovizioso op poleposition TT Assen, Marquez jat scooter

Andrea Dovizioso heeft op het circuit van Assen de poleposition gepakt voor de Dutch TT. Voor de Italiaan, sinds 2008 rijdend in de MotoGP, was het pas de vierde keer dat hij in de kwalificaties de snelste tijd neerzette.

De Ducatirijder is een erkend specialist in de regen, wat goed uitkwam op de vochtige baan in Assen. Op zijn Ducati snelde Dovizioso naar een tijd van 1:45,246 minuten en daar kwam niemand bij in de buurt. Valentino Rossi was zelfs de enige die nog binnen een seconde bleef: Il Dottore moest zeven tienden van een seconde toegeven. De Brit Scott Reddding reed naar een indrukwekkende derde plek, zijn eerste keer ooit op de eerste startrij in de MotoGP. 

Voor oud-wereldkampioen Marc Marquez verliep de kwalificatie niet bepaald prettig. Hij ging al snel onderuit en moest dus in rap tempo naar de pitstraat terugkeren. Dat deed hij op opvallende wijze: de Spanjaard sprong op de scooter van een fotograaf en reed zelf in vliegende vaart terug naar de pit. Marquez besteeg zijn reservemotor en reed op de Honda toch nog naar de vierde tijd. 

Zondag om 14.00 uur gaat de race van start op het TT Circuit Assen.