Van Basten pleit voor 8 tegen 8

Marco van Basten pleit voor grote veranderingen in het voetbal. De oud-spits en nu assistent-bondscoach zou graag met minder spelers gaan spelen. Zo denkt hij dat het spel aantrekkelijker wordt om 8 tot 8 te spelen in plaats van 11 tegen elf.

"Maar dan op een korter veld. Dan wordt het spel veel spectaculairder", vertelde Van Basten tegen het Financiële Dagblad. "Iedere speler is meer aan de bal, de mindere spelers vallen af waardoor je gemiddeld betere spelers hebt. Je bent sneller bij de goal, wat leuk is omdat het spel op het middenveld eigenlijk het saaist is. Waar worden mensen vrolijk van? Passeeracties, mooie passes en doelpunten, duels."

De voormalig topspits zou ook graag zien dat uitzonderlijke talenten extra beschermt worden. "Als jij telkens tegen Messi aanloopt waardoor die niet door kan voetballen, dan wordt het spel stilgelegd, en Messi kan zijn uitzonderlijke kwaliteiten niet tonen. Dan kan je beter zorgen dat die verdediger niet meer dan vijf obstructies mag maken, zoals in het basketbal, en daarna verplicht wisselen."

Een speler naar een strafbank sturen, ziet Van Basten ook wel zitten. "In het lagere amateurvoetbal gebeurt dat al. Aan een gele kaart voor de tegenstander heb je als aanvallende ploeg weinig. Het is alsof je tegen een oplichter zegt dat hij het niet weer mag doen. Beter is een gele kaart en vijf minuten eruit. Dat schrikt af. Het is toch lastiger met 10 tegen 11, laat staan als je met 8 of 9 komt te staan."