Funkadelic-toetsenist Bernie Worrell dood

Bernie Worrell, toetsenist van Parliament-Funkadelic en de Talking Heads, is op 72-jarige leeftijd aan kanker overleden. Dat heeft zijn vrouw Judie vrijdag bekendgemaakt.

Worrell formeerde in het begin van de jaren zeventig samen met George Clinton de groep Parliament-Funkadelic. "Bernie's invloed en bijdrage, niet alleen aan funk, maar ook rock en hiphop, zullen voor altijd worden gevoeld", liet Clinton in een reactie aan Billboard weten.

Op het conservatorium in Boston maakte Worrell kennis met de elektronische klassieke muziek van Emerson, Lake & Palmer. Hij raakte bevangen door de geluiden die Keith Emerson uit een Moog-synthesizer haalde. Hij schafte een Minimoog aan en begon te experimenteren. "Dat is eigenlijk alles wat ik doe: ik draai aan de knoppen totdat het doet wat ik wil", zei hij in Music Radar.

Nadat Parliament-Funkadelic uiteen was gevallen bleef Worrell meewerken aan soloalbums van Clinton. Later ging hij in op een verzoek van David Byrne en Chris Frantz om zich aan te sluiten bij hun New Wave-groep Talking Heads.

One Nation Under A Groove - Funkadelic

Psycho Killer - Talking Heads