Kim Jong-un kijkt tevreden terug op rakettest

VN-chef Ban Ki-moon spreekt van een 'schaamteloze en onbezonnen daad', maar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is zelf erg tevreden over de testlancering van middellangeafstandraketten door zijn leger. Met deze raketten kan Noord-Korea volgens Kim 'gegarandeerd Amerikaanse belangen in de Grote Oceaan aanvallen', meldde staatspersbureau KCNA donderdag.

Noord-Korea vuurde woensdag volgens buurland Zuid-Korea en de Verenigde Staten twee raketten af, waarvan de eerste kort na lancering neerkwam. KCNA maakte melding van slechts één 'testlancering van een strategische ballistische raket voor de middellange afstand'. Die zou succesvol zijn verlopen.

De reacties waren niet mild. Zowel buurlanden als westerse mogendheden en de VN noemden de actie van de Noord-Koreanen een schending van resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Die heeft het geïsoleerde Aziatische land verboden dergelijke wapensystemen te gebruiken.

Op papier moet de Noord-Koreaanse Musudanraket doelen tot 4000 kilometer ver kunnen treffen. Als dat ooit lukt, is het genoeg om bijvoorbeeld het eiland Guam, dat onder controle staat van de VS, te raken.

Kim Jong-un kijkt tevreden terug op rakettest
Kim Jong-un kijkt tevreden terug op rakettest (Foto: ANP)