Voorzitter politiebond: Korps is te blank

De nieuwe voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, geeft aan dat het politiekorps te blank dreigt te worden. Volgens hem zitten er in de klassen van de Politieacademie slechts twee of drie allochtonen. Dat zegt hij woensdagochtend in een gesprek met de Telegraaf.

Struijs: "De instroom bij de politie is veel te homogeen. Ik hoor dat van docenten binnen de academie. Dat is zeer zorgelijk. Er is in de afgelopen jaren geen beleid gevoerd op diversiteit. En dat moet nu wel echt gebeuren."

Doordat het korps te blank wordt mist het aansluiting met de maatschappij, en dat is volgens Struijs een gevaar. Volgens hem komt hierdoor ook de informatiepositie van de politie onder druk te staan omdat de politie niet in alle groepen van de samenleving is vertegenwoordigd.

De politie tracht al vijftien jaar vrouwen en allochtonen te werven om diversiteit binnen het korps te bewerkstelligen, tot op heden zonder veel resultaat. Ook de oprichting van een Landelijk Expertisecentrum Diversiteit (LECD) in 2001 heeft weinig uitgehaald.