Bouterse: crisis na vonnis krijgsraad

De uitspraak van de Surinaamse krijgsraad om door te gaan met het strafproces over de Decembermoorden heeft geleid tot een constitutionele crisis in Suriname. Dat heeft president Desi Bouterse dinsdagmiddag gezegd tijdens een vergadering van het Surinaamse parlement.

Volgens Bouterse is er nu sprake van een ''storing'' in de verhouding tussen de rechterlijke, de wetgevende en de uitvoerende macht. Bouterse, nu president van Suriname, is ook de hoofdverdachte in het Decembermoordenproces. Op 9 juni besloot de krijgsraad het strafproces na een schorsing van vier jaar weer te hervatten. Om dat mogelijk te maken heeft de rechter de omstreden Amnestiewet buiten werking verklaard in dit proces. Deze wet zorgde er voor dat de verdachten van de Decembermoorden vrijuit zouden gaan.

Het feit dat de rechter een door het parlement goedgekeurde wet 'opzij' heeft gezet zou de oorzaak zijn van de verstoring van de verhouding tussen de drie machten. De leiders van de drie oppositiepartijen hebben tijdens de vergadering gezegd dat er volgens hen geen sprake is van een constitutionele crisis.

Bouterse: crisis na vonnis krijgsraad
Bouterse: crisis na vonnis krijgsraad (Foto: ANP)