EK: Uitslag Noord-Ierland - Duitsland

Duitsland is in groep C op de eerste plaats geëindigd. Een minimale zege op Noord-Ierland zorgde ervoor dat de Duitsers als groepswinnaar naar de knockout-fase van het EK voetbal in Frankrijk gingen. In het Parc des Princes in Parijs werd het 1-0 voor Die Mannschaft.

Het duel tussen Noord-Ierland en Duitsland was overigens niet hoogstaand. Daarom was het ook een klein wonder dat de Duitsers met een voorsprong naar de thee gingen. De ploeg van bondscoach Joachim Löw speelde dus niet groots, maar wist wel een aantal enorme kansen te produceren. Zo kreeg Thomas Müller, die overigens nog nooit een doelpunt op het Europees kampioenschap voetbal wist te maken, liefst vier mogelijkheden. Zijn pogingen strandde er één op de paal en één op de lat.


Mario Gomez staat op het punt te scoren voor Duitsland (PRO SHOTS / Action Images)

Müller legde de bal één keer terug en prompt was het raak. Mario Gomez was uiteindelijk de gevierde man en wist, met hulp van het been van verdediger Gareth McAuley, te scoren. En de Noord-Ieren; zij slaagden er niet in om een fatsoenlijke kans te creëren.

Na de thee was het de beurt aan Mario Götze om een aantal kansen om zeep te helpen. Jamie McGovern, de sluitpost van de Noord-Ieren, bleek telkens een sta-in-de-weg. Ook Sami Khedira en Gomez konden de doelman niet passeren.

Noord-Ierland mocht dus blijven hopen op een punt. Naarmate de wedstrijd vorderde nam de druk van Duitsland af en slaagde de ploeg er eindelijk in om zelf wat leuks op te bouwen. Het was echter niet voldoende om de gelijkmaker op het scorebord te brengen. De Duitsers vonden het wel prima en de Noord-Ieren leken met de handrem te spelen.

Daardoor bloedde het duel uiteindelijk dood, maar de fans van Noord-Ierland bleven voor de sfeer zorgen met hun onophoudelijk gezang over onder meer Will Griggs, de cultheld die de hele wedstrijd op de bank zat.

Noord-Ierland

0 - 1

Duitsland

    29' Gomez
 
Stadion: Parc des Princes, Parijs
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Turpin (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
McGovern
Hughes
McAuley
Cathcart
J.Evans
C.Evans (McGinn/84)
Norwood
Davis
Ward (Magennis/70)
Washington (Lafferty/59)
Dallas
  Neuer
Kimmich
Boateng (Höwedes/76)
Hummels
Hector
Müller
Khedira (Schweinsteiger/69)
özil
Kroos
Götze (Schürrle/55)
Gómez