Carice van Houten wil worden uitgedaagd

Carice van Houten heeft al bijna vier jaar niet meer in een Nederlandse film gespeeld. Maar dat is geen bewuste keuze, zegt de actrice tegen Veronica Magazine. "Ik zou heel graag weer eens een film maken in Nederland, zolang het maar iets is wat ik nog nooit heb gedaan. De Nederlands filmindustrie is niet zo groot en ik doe graag dingen die me uitdagen, die moeilijk voor me zijn."

Van Houten, die momenteel in Berlijn op de set van Race in de huid kruipt van de Duitse cineaste Leni Riefenstahl, vindt het prettig werken in het buitenland. "De intimiteit van Nederlandse sets mis ik wel eens, maar in het buitenland is er meer respect voor acteurs. Ze snappen dat je je persoonlijke ruimte nodig hebt. Niet iedereen heeft die nodig: ik wil zelf meestal zo snel mogelijk weer die trailer uit, maar je hebt in elk geval de mogelijkheid om je af te zonderen. De trailer die ik nu heb, is veel te groot voor me, maar het was wel fijn dat ik er vanochtend in een echt bed een paar uurtjes kon slapen. In Nederland is dat ondenkbaar: daar ben je al een diva als je om een stoel vraagt.''

De film Race gaat over de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn, waar Adolf Hitler alles uit de kast trok om zijn nazi-propaganda over de wereld uit te storten. Uitgerekend op deze beruchte Spelen pakte de zwarte Amerikaanse atleet Jesse Owens het goud op de 100 meter, 200 meter, 4x100 meter estafette en het verspringen. De controversiële regisseur Leni Riefenstahl, gespeeld door Carice van Houten, filmt tijdens de Olympiade propagandamateriaal voor Hitler.

Carice van Houten wil worden uitgedaagd
Carice van Houten wil worden uitgedaagd (Foto: BuzzE)