Asfalt op A27 langer mee door crŤme

Rijkswaterstaat heeft zaterdag in samenwerking met aannemer Heijmans een crème aangebracht op een traject van 8 kilometer van de A27 tussen Breda en Oosterhout. Bij testen op kortere trajecten is gebleken dat het zoab door het aanbrengen van de crème drie tot vier jaar langer mee gaat.

"Op die kortere trajecten had het aanbrengen van de crème geen nadelige gevolgen voor het zoab", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "De geluidsoverlast nam niet toe en de afvoer van water via het zoab verliep nog net zo goed."

De aangebrachte crème heelt scheurtjes in het asfalt en zorgt ervoor dat steentjes in het zoab minder snel loslaten. Bijna zes jaar geleden is Rijkswaterstaat met andere partijen begonnen met het testen van de substantie. "We staan nu op de grens van het gebuiken van de crème bij het reguliere onderhoud", aldus de zegsman van Rijkswaterstaat.

Dankzij het middel kunnen wegbeheerders besparen op de onderhoudskosten. Voor weggebruikers betekent dit dat ze minder te maken zullen krijgen met wegafsluitingen voor onderhoud.

Asfalt op A27 langer mee door crème
Asfalt op A27 langer mee door crème (Foto: ANP)