Drie terreurverdachten BelgiŽ aangeklaagd

De Belgische justitie heeft zaterdag drie mensen beschuldigd van pogingen tot moord in een terroristische context. Ze zouden hebben deelgenomen aan de activiteiten van een terroristische organisatie, meldde het Belgische Openbaar Ministerie zaterdag. De drie Belgen behoorden tot een groep van twaalf verdachten die in de nacht van vrijdag op zaterdag in België zijn aangehouden.

Dat was bij een actie die er volgens de autoriteiten op gericht was te voorkomen dat terroristen een aanslag in Brussel zouden plegen tijdens de wedstrijd België - Ierland, zaterdagmiddag in het Europees kampioenschap voetbal. De wedstrijd won België met 3-0.

Negen aangehouden verdachten zijn zaterdag weer op vrije voeten gesteld. De rest, de 27-jarige Samir C, de 29-jarige Jawad B. en 40-jarige Moustapha B. zitten vast. De politie viel binnen in veertig woningen en een heleboel garageboxen in en rond Brussel nam aanvankelijk veertig mensen mee voor verhoor. De huiszoekingen werden gedaan, nadat gesprekken van verdachten waren afgeluisterd. De indruk was gewekt dat ze bezig waren met de voorbereiding van een aanslag op zaterdag, mogelijk op de fanzone van het Brusselse Rogierplein, meldde de omroep VRT.

De arrestaties hebben volgens het federaal parket niets te maken met de dreiging van een aanslag op vier kopstukken van de Belgische regering, waar de Belgische coördinator terrorismebestrijding melding van maakte.

Drie terreurverdachten België aangeklaagd
Drie terreurverdachten België aangeklaagd (Foto: ANP)