Noord-Ierse en Poolse fans aangevallen door Franse jeugd

Het geweld tijdens het EK 2016 gaat vrolijk verder. Volgens onbevestigde bronnen zijn zowel Poolse als Noord-Ierse fans het lijdend voorwerp van locale jeugd uit Nice.

Minstens twintig 'Ultra's' zouden Noord-Ierse en Poolse voetbalfans hebben aangevallen bij een Ierse Pub in de Zuid-Franse badplaats. Naar verluidt stonden beide supportersgroepen met elkaar een biertje te drinken, toen ze plotseling door Franse jongeren werden bestormd. Morgen nemen beide ploegen het tegen elkaar op in dezelfde plaats.

Zo ongeveer hetzelfde gebeurde afgelopen donderdag een paar kilometer verderop in Marseille, toen uit het niets Engelse fans, die op een terras de nodige bieren aan het verwerken waren, opeens werden belaagd door locale jeugd. Sommige kanalen spraken over Ultra's van de Franse voetbalclub Olympique Marseille. Enkele ooggetuigen maakte melding van 'Arabs'.

De politie in Frankrijk lijkt er ook tactieken op na te houden die niet bepaald de-escalerend werken: de houten knuppel is het meest gebruikte communicatiemiddel. De vrouw van Engels international Jamie Vardy zou hebben gezien hoe de plaatselijke hermandad zonder enige reden traangas inzette tegen de eilandbewoners.

Minstens een man verkeert in levensgevaar na de verschillende rellen.