Nostalrius: 'World of Warcraft legacy servers serieuze optie'

Een tijd geleden werd Nostalrius, een van de grootste privéservers die een vanilla-versie (zonder uitbreidingen) van World of Warcraft draaiden afgesloten nadat Blizzard een copyrightclaim had ingediend. Nostalrius startte daarop een petitie waarin ze aanboden met Blizzard te willen spreken over legacy servers, die door meer dan 250.000 mensen werd ondertekend. Blizzard nodigde het team achter Nostalrius uit voor een vergadering op hun hoofdkantoor in Californië en gisteren maakte Nostalrius bekend hoe dit gegaan is.

Administrator Viper schrijft in het rapport dat hij eerst zijn twijfels had over de vergadering en had verwacht dat Blizzard zou proberen het hele incident met de mantel der liefde te bedekken, maar zijn verwachtingen bleken onjuist. Grote namen zoals CEO Mike Morhaime, executive producer J. Allen Brack en game director Tom Chilton waren aanwezig en de geplande twee uur voor de vergadering werden er uiteindelijk vijf. 

"Al deze mensen hebben ook vanilla gespeeld en een van de ontwikkelaars zei dat de vanilla-game een stuk geschiedenis was wat bewaard zou moeten blijven, en dat hij ook het geweldig zou vinden om World of Warcraft zonder uitbreidingen te spelen" schrijft Viper. "We weten na deze vergadering is dat al deze personen WoW legacy servers willen hebben, zover is zeker."

Het probleem zit hem echter in de uitvoering van het idee. "Blizzard heeft nog steeds de source code, maar om een server en client op te zetten wordt een ingewikkeld bouwsysteem gebruikt. Het is niet alleen een kwestie van WoW.exe en Server.exe bestanden aanmaken. Dit bouwsysteem heeft data, models, kaarten en dergelijke nodig die door Blizzard gemaakt worden, en daarnaast ook nog bestanden die specifiek voor client en de server zijn. Om vanilla servers werkelijkheid te laten worden moeten al deze dingen op één plek zijn. Veel van deze dingen hebben geen backup gekregen en zijn dus verloren gegaan, en moeten dus opnieuw aangemaakt worden. Dit kost veel tijd en geld."

Daarnaast wil Blizzard er zeker van zijn dat een legacy server goed geoptimaliseerd is en alle ruwe kantjes er van af zijn, zodat het speelbaar is voor miljoenen spelers. Viper voegt eraan toe dat de huidige privéservers deze hoge standaard van kwaliteit nooit kunnen waarmaken.

Geen definitief antwoord dus, maar Viper voegt toe dat Brack heeft beloofd in contact te blijven met het team en dat er een mogelijke samenwerking in het verschiet ligt. De tijd zal het leren.

Nostalrius
Nostalrius: 'World of Warcraft legacy servers serieuze optie'