PVV, CDA en VVD stemmen tegen donorstelsel

Het egoïsme van sommige politieke partijen strekt zich uit tot na de dood. Het plan om iedere Nederlander orgaandonor te maken (tenzij bezwaar) is vandaag jammerlijk gestrand.

Het initiatief van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) werd hiermee voortijdig de grond ingeboord. Aanvankelijk zou het CDA voor het nieuwe stelsel stemmen, maar de 13 provincialen hielden den hand op de bijbel en stemden tegen.

Eerder al maakten de VVD, de PVV en alles dat ruikt naar God (SGP+ChristenUnie) al duidelijk dat ze het niet zien zitten om na het overlijden nog iets voor iemand te kunnen betekenen.

De argumenten om tegen te stemmen waren niet alleen relikneuterig van aard. Zo wist Reinette Klever (PVV) er een zuivere Wilderiaanse draai aan te geven: "Organen zijn geen maatschappelijke voorziening die je uit solidariteit maar hebt af te staan".

Hanke Bruin Slot van het CDA wist in haar uitleg prima te redeneren naar God's geboden in Leviticus 19:28 en Deuteronomium 14:1: "Het wetsvoorstel is een inbreuk op het recht op de onaantastbaarheid van het lichaam zoals dat in artikel 11 van de Grondwet is vastgelegd. Een dergelijke inbreuk kan alleen als dit ook echt effectiever is en als er geen andere mogelijkheden meer zijn".

Dijkstra was van mening dat een eventueel nieuw systeem meer donors zou opleveren. In Nederland is een chronisch tekort aan tweedehands lichaamsdelen. Binnen dat systeem zou iedereen donor zijn, tenzij je hier echt geen zin in hebt.