EK: Voorbeschouwing groep D

Op vrijdag 10 juni begint in Frankrijk het Europees kampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag bekijken we de landen in Groep D, de groep van Spanje en Turkije uit zal komen.

Spanje

De Spaanse voetbalploeg begint het EK voetbal in Frankrijk als titelhouder. In de afgelopen twee edities bleken zij het beste voetbalteam te hebben, aangezien het land zichzelf in 2008 ook tot Europees kampioen kroonde.

Tijdens de kwalificatie voor het eindtoernooi ondervond Spanje nauwelijks hinder. De ploeg werd met 27 punten overtuigend groepswinnaar en maakte in negen duels 23 treffers en kreeg er slechts drie tegen. Toch was er één opvallend duel; op 9 oktober slaagde Slowakije erin om La Selección de enige nederlaag van deze reeks toe te brengen. De Slowaken wonnen in eigen land met 2-1.

Doelman Iker Casillas is bij de Spaanse nationale ploeg de speler met de meeste interlands. Ook Sergio Ramos en Andrès Iniesta zijn routiniers in de selectie van bondscoach Del Bosque. De doelpunten moeten in Frankrijk onder meer gaan komen van Pedro en David Silva. Zij maakten tot op heden de meeste doelpunten én zijn nog actief voor de Spaanse nationale ploeg.


De Spaanse ploeg voorafgaand aan de oefeninterland met Zuid-Korea (PRO SHOTS / Marca)

Tsjechië

De Tsjechen doen voor de zesde keer mee aan de eindronde van een Europees kampioenschap. In 1996 deed het land voor het eerst mee en reikte toen meteen tot de finale. Vier jaar geleden was de kwartfinale het eindstation voor de mannen van bondscoach Pavel Vrba.

In de kwalificatie moesten de Tsjechen in een pittige poule met onder meer Turkije en Nederland zien af te rekenen. Toch wist het land uiteindelijk groepswinnaar te worden, maar het verschil met nummer twee IJsland bedroeg slechts twee punten. De ploeg wist tijdens deze reeks zeven keer te winnen, ging twee keer onderuit en moest één keer de punten delen.

Bij de Tsjechen is verdediger Michal Kadlec de meest ervaren speler met 63 interlands. Tomáš Necid, voormalig huurling van PEC Zwolle, is de meest bekende speler op de Nederlandse velden. In zijn periode bij de Zwollenaren was hij goed voor elf doelpunten in 24 competitiewedstrijden.

Turkije

De Turken komen tijdens het EK voetbal een opponent tegen, die ze ook al tijdens de kwalificatie troffen; Tsjechië. Het land keert dit jaar weer terug op het Europese podium, aangezien de editie van 2012 aan hen voorbij ging. In 2008 reikte Turkije echter tot de halve finale, dus de prestaties zijn op zijn minst wisselvallig te noemen.

Turkije kwalificeerde zich uiteindelijk als derde in de groep. Het land behaalde achttien punten, wat ruimschoots voldoende was. Nummer vier Nederland had een achterstand van vijf punten en ook Kazachstan en Letland konden uiteindelijk geen potten breken. Het laatste onderonsje met de Tsjechen leverde overigens een 2-0 zege op voor de Turkse nationale ploeg, dus dit kon in Frankrijk nog wel eens een leuk duel worden.

De bekendste speler van Turkije is toch wel Arda Turan. Hij speelde tot dusver 89 interlands voor Turkije en was daarin goed voor 17 doelpunten.

Kroatië

Het laatste land van deze groep is Kroatië, dat voor de zesde keer aan het EK voetbal gaat deelnemen. In 2012 was de eerste ronde ook meteen het eindstation, dus het doel is in elk geval om het beter te gaan doen. De beste prestatie werd in 1996 en 2008 geboekt; in beide jaren bereikte de ploeg de kwartfinale.

Kroatië werd tijdens de kwalificatie uiteindelijk tweede achter Italië. Het land kreeg echter een punt in mindering naar aanleiding van een hakenkruisincident tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen de Italianen. Noorwegen was nog het dichtst bij, maar kwam aan het einde van de rit één punt te kort. Het gat met Bulgarije, Azerbeidzjan en Malta was in vergelijking daarmee levensgroot.

Darijo Srna en Luka Modrić zijn de meest ervaren mannen in de selectie van bondscoach Ante Čačić. Zij speelden respectievelijk 130 en 90 interlands. Srna is tevens één van de topscorers van de huidige Kroatische ploeg met 22 treffers. Dat zijn er echter twee minder dan aanvaller Mario Mand¸ukić.

Wedstrijdschema

12/06 15:00 Turkije - Kroatië
13/06 15:00 Spanje - Tsjechië

17/06 18:00 Tsjechië - Kroatië
17/06 21:00 Spanje - Turkije

21/06 21:00 Tsjechië - Turkije
21/06 21:00 Kroatië - Spanje