Topatlete: "Waarom zouden wij geen doping mogen gebruiken?"

Dat de Russische sportwereld en dan met name de atletiek in een flink dopingschandaal verwikkeld is zal inmiddels geen geheim meer zijn. Tientallen atleten uit het land hebben positieve dopingtests afgeleverd en onder meer beelden met verborgen camera's lieten zelfs bekentenissen zien. 

De Russische 400 meter-loopster Tatiana Firova zou een van de atleten zijn die betrokken is bij het dopingschandaal. Bij hertesten van urinestalen van de Olympische Spelen van 2008 werden onlangs alsnog sporen van verboden middelen gevonden bij veertien Russische sporters, waaronder Firova. 

Een flink charmeoffensief van de Russen omvat inmiddels toegang voor bepaalde journalisten tot de sporters en Firova is er daar één van. Sky News sprak onlangs met de drievoudig winnares van olympisch zilver op de 4x400 meter. Volgens haar moeten niet alleen de sporters boeten, maar vooral ook de mensen hogerop.

"Natuurlijk is het hele systeem verantwoordelijk voor doping. Wij, de atleten, zijn slechts de acteurs die doen wat hen opgedragen wordt", aldus de inmiddels gestopte atlete, die geen antwoord gaf op de vraag of ze zelf ook doping gebruikt had. Wel liet ze een andere opvallende uitspraak optekenen: "Niet-sporters mogen voor ons verboden middelen gebruiken, waarom mogen wij die middelen dan niet gebruiken? Hoe moeten we anders topprestaties leveren?"

Bij de wedstrijden in Moskou waar Sky News rondliep deden zo'n 250 atleten mee. Volgens een aantal atleten waren die uiteraard allemaal vrij van doping, een nieuw tijdperk in de Russische sport.

Men sprak ook met wereldkampioene hoogspringen Mariya Kuchina, zelf niet betrokken bij een dopingschandaal, maar mogelijk wel slachtoffer van de algehele schorsing van de Russische atletiek. "Natuurlijk maar ik me daar zorgen om, ik ben een jonge, schone atlete en heb jaren getraind om de Spelen te halen. Waarom zou ik die moeten missen? Dat snap ik echt niet."

Op 17 juni komt wereldatletiekbond IAAF bijeen en wordt een beslissing verwacht over de deelname van Rusland aan de Olympische Spelen van komende zomer.