Van der Steur geeft omstreden conceptbrief vrij

"Daar komt hoe dan ook gedonder van" en "Waarom dit niet verwijderen?" Het waren in mei 2014 twee van de opmerkingen die VVD-Kamerlid Ard van der Steur schreef in de kantlijn van een conceptbrief van de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie, zijn partijgenoot Ivo Opstelten. Het onderwerp was de Teeven-deal, waarover Opstelten zou struikelen. Van der Steur, inmiddels zelf minister van Veiligheid en Justitie, heeft dat concept van toen maandag vrijgegeven.

Hij deed achttien suggesties in de zijlijn en stelde doorhalingen voor. Het was bekend dat hij als Kamerlid betrokken werd bij de wijze waarop het ministerie over de zaak wilde communiceren. Dat oogstte al eerder kritiek, omdat een Kamerlid de regering juist moet controleren. Maar in plaats daarvan werkte hij eraan mee dat een en ander niet te veel vragen zou oproepen.

Van der Steur zegt maandag opnieuw dat hij het betreurt dat hij niet eerder een grens voor zichzelf heeft getrokken bij zijn hulp aan het departement, maar meldt tegelijk dat het "al vele jaren gebruikelijk is" dat er bij belangrijke processen contacten zijn tussen ministeries en parlement, weliswaar met inachtneming van bepaalde regels

Hij heeft het concept maandag naar de Kamer gestuurd omdat hij "wil voorkomen dat de Kamer het gevoel houdt dat informatie wordt achtergehouden". Anders had hij de informatie niet gestuurd, want de Kamer hoort geïnformeerd te worden met een officieel en definitief standpunt namens de minister, toen dus Opstelten, en niet met allerlei suggesties die ooit zijn gedaan.

Van der Steur geeft omstreden concept vrij
Van der Steur geeft omstreden concept vrij (Foto: ANP)