'Topgewichtheffers alsnog betrapt op doping'

Volgens Azerbeidzjaanse media zouden drie topgewichtheffers uit het land bij hertesten van urinestalen van de Olympische Spelen in 2012 alsnog positief zijn bevonden op het gebruik van verboden middelen. Dat het om Azerbeidzjan gaat is niet verrassend: nagenoeg elke gewichtheffer uit het land is wel eens betrapt op doping.

De grootste naam die genoemd wordt is die van de geboren Bulgaarse Boyanka Kostova. Zij zou ook direct het minst verrassend zijn voor een ieder die afgelopen jaar het wereldkampioenschap in Houston gezien heeft. In de klasse tot 58 kilogram pakte de 22-jarige er met bizar gemak de wereldtitel, waar ze en passant nog even twee wereldrecords aan toevoegde. 

Net als Kostova is ook Valentin Hristov geboren in Bulgarije en, zoals vele sporters, voor een zak geld overgekomen naar Azerbeidzjan. In de klasse tot 62 kilogram won Hristov vorig jaar brons op het WK. In 2012 pakte hij als 18-jarige al olympisch brons in de klasse tot 56 kilo. Hristov testte op het EK van 2013 al eens positief op turinabol, wat gedurende de Koude Oorlog de sleutel tot het succes van de Oost-Duitse vrouwen was. Hij werd voor twee jaar geschorst en won een dag na afloop van die schorsing zijn tweede Europese titel. 

Intigam Zairov is de derde Azerbeidzjaanse gewichtheffer die genoemd wordt, maar hij is van wat mindere naam en faam. In 2008 en 2012 deed hij mee aan de Spelen, met een negende en zesde plek als resultaat. Zairov heeft uiteraard ook al een dopingschorsing van twee jaar achter de rug: hij was een van de meer dan twintig Azeri's die in 2013 betrapt werden.