'Onverslaanbare gewichtheffer positief op doping'

De Kazakhse gewichthefgrootheid Ilya Ilyin zou een van de olympisch kampioenen zijn die bij hertesten van urinestalen van de Spelen van 2012 alsnog positief zijn bevonden. Dat meldt de Poolse gewichthefsite Polska Sztanga. 

Ilyin wordt gezien als een van de beste gewichtheffers aller tijden. Hij verloor nog nooit een wedstrijd, pakte in 2008 en 2012 olympisch goud en veroverde vier wereldtitels, waarvan twee terwijl hij nog maar een junior was. Ook heeft hij in zowel de klasse tot 94 als die tot 105 kilogram twee wereldrecords in handen, een unicum. 

Eerder werd bekend dat de hertesten van de Spelen van 2012 tien positieve gewichtheffers op hebben geleverd, waarvan vier olympisch kampioenen. Volgens Chinese media gaat het daarbij naast Ilyin ook om zijn landgenoot Zulfiya Chinshanlo, die als 19-jarige goud veroverde in Londen.

De tweevoudig wereldkampioene was er al onderwerp van een rel, doordat zij en landgenote - en medekampioene - Maia Maneza door China 'geclaimd' werden. Ze behoren tot een Chinese etnische groep en zouden volgens China binnen de landsgrenzen geboren zijn, maar Kazakhstan ontkende dat. 

Polska Sztanga meldt overigens dat ook vier Azerbeidzjaanse gewichtheffers bij de hertestel alsnog positief zijn bevonden. Dat is zeker geen verrassing, aangezien nagenoeg elke Azerbeidzjaanse gewichtheffer van enig formaat in de laatste paar jaar wel een positieve test heeft afgeleverd.