Russische snelwandelaar niet positief op doping

Uniek nieuws uit de Russische atletiekwereld: snelwandelaar Denis Nizhegorodov blijkt toch geen doping in zijn lichaam te hebben gehad tijdens de Olympische Spelen van 2008. Hij bleek vorige maand een van de veertien Russen die bij hertesten van urinestalen van die Spelen alsnog positief werden bevonden, maar nu zou de B-staal verrassend genoeg negatief terug zijn gekomen - iets wat maar zelden gebeurt.

Dit zegt Vera Nacharkina, de directrice van een nationaal trainingscentrum in Mordovië, de Russische provincie waar nagenoeg alle snelwandelkampioenen 'opgeleid' werden. Vele tientallen van hen zijn inmiddels betrapt op doping en dus mag het gerust een wonder heten dat uitgerekend Nizhegorodov's B-staal negatief getest is. 

De Rus won in Athene in 2004 olympisch zilver op de 50 kilometer, gevolgd door brons in Beijing 2008. In 2011 pakte hij het zilver op het WK, wat door de dopingdiskwalificatie van landgenoot Sergey Bakulin goud werd. Dit gebeurde allemaal onder de hoede van de inmiddels geschorste dopingcoach Viktor Chegin, die een indrukwekkend lijstje medailles gewonnen zag worden door zijn op doping betrapte atleten. 

"De B-staal is in Lausanne in Zwitserland geopend en getest en de uitslag bleek negatief", zo liet Nacharkina weten tegenover Russische media. "Dit is geweldig nieuws voor ons en het betekent dat Denis binnenkort mee gaat doen aan een wedstrijd in Cheboksary (Rusland)." Het zou de langverwachte- en gevreesde comeback van de oud-wereldrecordhouder op de 50 kilometer zijn. Na het WK van 2011 liep hij in februari nog een korte lokale wedstrijd, waarna hij naar eigen zeggen door een voetblessure niet meer in actie kwam.