'Bolt raakt gouden medailles mogelijk kwijt door doping ploeggenoot'

De Jamaicaanse sprinter Nesta Carter is bij hertesten van urinestalen van de Olympische Spelen van 2008 alsnog positief bevonden op het gebruik van verboden middelen. Het gaat om het middel methylexaneamine, dat regelmatig in bepaalde neussprays voorkomt.

Donderdag werd al bekend dat een Jamaicaanse atleet een positieve 'A-staal' had, maar de B-staal moest nog getest worden. Dat moet overigens niet te letterlijk genomen worden, want beide stalen die hertest zijn komen uit hetzelfde potje en zijn in principe dus allebei B-stalen: de A-staal werd in 2008 al gebruikt voor dopingcontroles. 

Voor Carter is het allemaal uiteraard bijzonder jammer, maar voor de internationale atletiek kan dat nogal aanzienlijke gevolgen hebben. De positief geteste B-staal betekent namelijk dat Carter mogelijk al zijn resultaten vanaf de Spelen van 2008 kwijt zal raken. Individueel is dat niet al te veel - een bronzen WK-medaille op de 100 meter - maar de regel geldt ook voor estafettes. Daar kan het pijnlijk worden, want Carter maakte deel uit van nagenoeg alle gouden Jamaicaanse sprintploegen van de laatste jaren.

Alleen Carter en wereldster Usain Bolt maakten deel uit van de ploegen die in 2008 en 2012 olympisch goud wonnen op de 4x100 meter én van de ploegen die in 2011, 2013 en 2015 de wereldtitel pakten op dat onderdeel. 'Dankzij' Carter zou ook Bolt dus twee keer olympisch goud en drie wereldtitels kwijt kunnen raken, iets wat vrij waarschijnlijk lijkt.

Het olympisch goud van 2008 zou dan naar Trinidad & Tobago gaan, terwijl Japan het zilver krijgt. Brazilië komt dan plotseling de medailles binnen met brons en Nederland schuift op naar plek zes. Op Trinidad kan de champagne overigens nogmaals ontkurkt worden, want de derde plek van 2012 zou zomaar ineens goud op kunnen leveren. Keston Bledman, Marc Burns, Emmanuel Callender en Richard Thompson kwamen na de Jamaicanen (met Carter) en de Amerikanen (met de betrapte Tyson Gay) als derde over de streep.

Het resultaat van de VS in 2008 is al geschrapt en dat van Jamaica lijkt er nu ook aan te gaan. Frankrijk krijgt in plaats van een vierde plek dan ineens het zilver, terwijl Japan met brons wederom profiteert. Welk land werd overigens zesde en lijkt nu op 0,04 seconden naast olympisch brons te grijpen? Juist, Nederland, en daar zal Churandy Martina toch niet zo blij mee zijn.

Nesta Carter won in 2013 op het WK brons op de 100 meter, achter Usain Bolt en Justin Gatlin (PROSHOTS/DPPI)
Nesta Carter won in 2013 op het WK brons op de 100 meter, achter Usain Bolt en Justin Gatlin (PROSHOTS/DPPI)

De wereldtitel van 2011 komt zo mogelijk ineens in handen van Frankrijk, met zilver voor Saint Kitts and Nevis en brons voor Polen. De wereldtitel van 2013 schuift mogelijk door naar de VS, waarbij Canada het zilver krijgt en Duitsland het brons. Nederland pist wederom precies naast de pot, want de ploeg van Martina komt dan als vierde in de boeken te staan. De wereldtitel van vorig jaar komt tot slot mogelijk in handen van de Chinezen, die in Beijing het publiek compleet gek maakten door voor een daverende sensatie te zorgen en zilver te pakken. Canada krijgt dat zilver dan, terwijl Duitsland met brons opnieuw profiteert.

Wanneer wereldatletiekbond IAAF gaat kijken welke resultaten afgenomen gaan worden door de positieve test van Carter is nog niet bekend. De kans bestaat ook dat men besluit om alleen het estafettegoud van de Spelen van 2008 te schrappen, maar het is op het moment nog lastig inschatten hoe groot die kans is.