'Blade Jumper' heeft Olympische Spelen nog steeds als doel

Paralympisch verspringer Markus Rehm heeft meedoen aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro nog altijd niet uit zijn hoofd gezet. De Duitser springt met een blade, een prothese. Uit studies wordt maar niet duidelijk of hij er wel of geen voordeel van heeft en dus is er nog geen besluit over zijn deelname aan de Olympische Spelen.

Een recente studie van de Duitse Sportuniversiteit, in samenwerking met een Amerikaanse universiteit en een Japans onderzoeksinstituut, bracht wederom geen uitsluitsel. Rehm zou met een prothese een nadeel hebben bij de aanloop, maar een klein voordeel bij de sprong, wat elkaar mogelijk opheft. Of een dergelijke prothese in z'n geheel voordeel oplevert blijkt dus erg lastig te zeggen.

Voor Rehm zelf is het overigens duidelijk. "De studie liet geen duidelijke voordelen zien en dat lijkt me voor mij een goed resultaat. Ik wil de Olympische en Paralympische Spelen dichter bij elkaar brengen zodat beiden hiervan kunnen profiteren", aldus de Duitser, die aan beide evenementen mee hoopt te doen. 

De eerste stap op weg naar deelname bestaat uit het aantonen van een afwezigheid van enig voordeel behaald met de prothese. Dat is volgens hemzelf dus gelukt, maar een van de onderzoekers zegt toch echt dat hij bij de (af)sprong wel degelijk een voordeeltje heeft. Het lijkt voor iedereen dan ook gewoon het eerlijkst om Rehm niet mee te laten doen aan de Olympische Spelen. 

De Duitser komt overigens bijzonder ver: op het WK voor gehandicapte sporters kwam hij vorig jaar tot 8,40 meter, wat op de vorige twee Olympische Spelen goed zou zijn geweest voor goud. 

Rehm springt het wereldrecord van 8,40 meter (Bron: YouTube)