Van der Steur wil hulp van Typhoon

Justitieminister Ard van der Steur wil hulp van Typhoon, de rapper die door de politie staande werd gehouden om de combinatie leeftijd, dure auto en huidskleur. Typhoon zou volgens de minister prima kunnen helpen bij een campagne bij de politie tegen racisme. De artiest is immers geliefd bij de politie, weet de bewindsman. Contact is er nog niet geweest.

Hij noemde de excuses die de politie inmiddels aan Typhoon heeft aangeboden "op zijn plaats". Hij wees erop dat agenten snel beslissingen moeten nemen in moeilijke situaties. Ze kunnen niet rustig te tijd nemen om te bedenken wat een actie eventueel kan gaan betekenen. Maar als een handeling achteraf fout blijkt, dan moet er de bereidheid zijn om dat toe te geven en er van te leren. De bewindsman zegt dat er wel naar iemands afkomst wordt gekeken: "Vaak onbewust, soms bewust." Maar stelselmatig zou het probleem niet zijn en het mag ook absoluut niet..

De politie heeft openlijk betreurd dat Typhoon maandag in Zwolle is staande gehouden door twee agenten. Ze wilden hem controleren omdat ze "de combinatie van de leeftijd en de, in hun ogen, dure auto en de huidskleur verdacht vonden", zo staat in een verklaring van de politie.

Studio
De rapper laat via zijn management weten dat hij op dit moment niet wil reageren op het bericht van de politie en het idee van de minister. "Hij zit in de studio muziek te maken en wil zich daar op focussen", zegt zijn manager. "Alles wat hij wilde zeggen, staat in zijn post op Instagram." Hierin deelde de rapper zijn verontwaardiging en zei hij dat het niet de eerste keer is dat de politie hem staande houdt.

"Toen de agenten zagen dat het om de bekende rapper ging, ontstond er een gesprek waarbij een politieman direct eerlijk heeft uitgelegd hoe hij tot het besluit om deze auto te controleren was gekomen", zo staat dinsdag in de verklaring van de politie. "De agenten zijn aangesproken op hun gedrag en Typhoon kan rekenen op onze excuses."

Van der Steur wil hulp van Typhoon
Van der Steur wil hulp van Typhoon (Foto: ANP)