Lorenzo hoopt criticasters de mond te snoeren

Jorge Lorenzo hoopt dat zijn zwaar bevochten zege afgelopen weekend in Mugello de kritiek op zijn presteren zal doen verstommen. De Spaanse wereldkampioen snoepte in een ware thriller op de laatste meters de zege af van Marc Marquez. De overwinning was Lorenzo's 64e GP-zege waarmee hij achter Giacomo Agostini, Valentino Rossi, Angel Nieto en Mike Hailwood als vijfde genoteerd staat op de lijst met meeste overwinningen aller tijden. De zege in Mugello was de 43e in de MotoGP, maar slechts de zesde zege die Lorenzo behaalde terwijl hij niet van de eerste startrij kwam.

Criticasters menen dan ook dat Lorenzo vooral heel goed is in het controleren van de race als leider in de wedstrijd maar dat hij minder goed is wanneer hij van verder terug moet komen. "Uiteraard zullen mensen die mij niet mogen altijd redenen vinden om me te bekritiseren," zegt Lorenzo. "Ik heb heel veel races gewonnen terwijl ik van achteraf moest komen na een slechte start, waarna ik veel plekken en tijd goed moest maken. Dat deed ik in de 125cc, de 250cc en ook in mijn eerste jaren in de MotoGP toen ik niet goed startte. Maar als je wel goed start en een prima eerste ronde hebt, moet je dat natuurlijk uitbuiten."

"In Mugello heb ik bewezen dat ik ook kan winnen als ik niet de snelste ben of van poleposition mag vertrekken. Het werkt motiverend om mensen de mond te snoeren die kritiek hebben zonder dat ze de statistieken weten." Of de spannende tweestrijd met Marquez zijn mooiste gevecht was, weet Lorenzo niet. "Het is grappig, maar je laatste gevecht lijkt altijd het mooiste gevecht. Ik heb het geluk dat ik heel veel gevechten heb kunnen winnen en dat ik mooie duels heb geleverd met veel verschillende rijders."

"Ik zal niet snel mijn eerste 125cc-zege vergeten in Brazilië 2003 met die ongelofelijke eerste ronde. Of mijn gevecht met Marquez in Silverstone 2013, die ik won met 0,081 seconde voorsprong. Dat was waarschijnlijk mijn mooiste zege, maar deze op Mugello komt wel in de buurt." De drievoudig MotoGP-kampioen pakte in Mugello alweer zijn derde zege van het seizoen en verstevigde daarmee de leiding in het kampioenschap.