Ritzege Valverde, Kruijswijk verstevigt roze

Alejandro Valverde heeft de enerverende zestiende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Spanjaard versloeg in de sprint in Andalo rozetruidrager Steven Kruijswijk die wel tijd pakte op de rest van de concurrentie en nu drie minuten voor staat op nummer twee Esteban Chaves.

Wie dacht dat de 132 kilometer lange etappe tussen Bressanone en Andalo er een zou zijn voor de vluchters kwam bedrogen uit. Het was meteen vanaf de start vuurwerk en op de Passo del Mendola, die halverwege de etappe lag, gingen de klassementsmannen op de pedalen staan. Er ontstond een vluchtgroep met daarin tien man: Tanel Kangert, David Lopez, Sergey Firsanov, Diego Ulissi, Bob Jungels, Joe Dombrowski, Kruijswijk, Valverde, Vincenzo Nibali en Ilnur Zakarin. Grote afwezige was Chaves die op een half minuutje van het tiental boven kwam.

Waar Chaves kon rekenen op zijn ploegmakkers werkte het tiental vooraan goed samen, waardoor de voorsprong iets boven de halve minuut bleef schommelen. Op de tweede berg, de Fai della Paganella, probeerde Chaves terrein goed te maken en hij kwam tot op dertien seconden van de leiders. Zakarin ging echter op de pedalen staan, evenals Kruijswijk en Valverde, waarna de kopgroep uiteen spatte en Nibali lijdzaam toe moest zien dat hij tijd verloor.

Dit drietal reed naar de finish, waarbij Zakarin om tijdwinst te pakken zijn kansen op de dagzege opofferde. In de sprint was Valverde veel te sterk voor Kruijswijk. Daarachter pakte Ulissi op 37 seconden plek vier, terwijl Chaves op 42 tellen op plek acht binnen kwam. Nibali moest zelfs 1.47 minuten inleveren.

In het klassement staat Kruijswijk nu precies drie minuten voor op Chaves. Valverde is geklommen naar plek drie op 3.23 minuten van de leider, terwijl Nibali nu vierde staat op 4.43 minuten, zeven seconden voor Zakarin.