Minecraft wordt aangepast voor China

Het is moeilijk om als buitenlands elektronicabedrijf je waren te slijten in China. Er zijn buitensporig veel regels die ook de neiging hebben te veranderen. Microsoft werkt samen met Mojang  en het Chinese bedrijf NetEase om Minecraft aan te passen, zodat het spel ook door Chinezen gespeeld mag worden.

NetEase is een grote speler op de internetmarkt. Zij verzorgen e-mailaccounts, advertentieservices, online tools, muziek streaming, e-shopping en online pc en mobile games. Ook ontwikkelen zij zelf games, waaronder China’s langstlopende online pc-game Fantasy Westward Journey II. Samen met Blizzard hosten ze ook westerse games, zoals World of Warcraft, Hearthstone, StarCraft II en Diablo III.

Het is niet duidelijk welke aspecten van Minecraft tegen Pekings’ partijpolitiek ingaan, maar dat is voor westerlingen sowieso moeilijk om te zien. Microsoft heeft in het recente verleden al aanpassingen en concessies moeten doen. Zo is in China in plaats van Bing Baidu de standaardzoekmachine, MSN bestaat niet meer en het bedrijf wordt op dit moment onderzocht door de overheid of ze geen onoirbare dingen doen. De Xbox was tien jaar lang verboden in China en nu deze een jaar te koop is, loopt het slecht. De PlayStation is ook geen verkoopsucces. In China is free-to-play pc-gaming gemeengoed en daar wil Microsoft dan maar op inhaken.

De Chinese Minecraft richt zich in eerste instantie op Chinese vieringen en festivals. Wellicht worden ook enkele gameplay facetten aangepast.