IAM Cycling stopt met sponsoren

Na dit wielerseizoen stopt IAM Cycling ermee. De Zwitserse hoofdsponsor IAM trekt zich terug uit de wielersport omdat er nog altijd geen co-sponsor gevonden is. In 2013 begon de ploeg als continentale ploeg, sinds vorig jaar heeft het team een WorldTour-licentie. Matthias Brändle, Mathias Frank en Stef Clement zijn de bekendste namen uit deze ploeg.

Clement (33) rijdt al drie seizoenen bij IAM. Hij had niet verwacht dat IAM zich terug zou trekken. "IAM Cycling begon als opleidingsteam voor jonge Zwitserse renners, met de focus op de Ronde van Zwitserland en de Ronde van Romandië. Toch durven ze het nu niet aan om een niveau terug te gaan of met een kleiner budget te werken. Dat past niet in die strategie. Er is geen langetermijnvisie." 

IAM heeft te vroeg een World Tour-licentie gekregen, denkt Clement. "Ik heb het najaar van 2014 gekozen voor een continentale ploeg, waar ik mijn ervaring kwijt kon maar ook nog vrijheid zou hebben. Toen ze de World Tour-licentie kregen, veranderde dat wel."

Een team met een WorldTour-licentie moet namelijk aan de start verschijnen van een groot aantal wedstrijden. Naast de grote Europese koersen zoals de Tour de France en de Giro d'Italia, moeten de ploegen ook meedoen aan wedstrijden zoals de Ronde van Qatar en de Tour Down Under.

"Toen Belkin zich eind 2014 terugtrok had ik bij de ploeg kunnen blijven, maar ik koos voor het avontuur. Ik nam de gok en weet dat ik met de consequenties moet omgaan." Clement heeft nu genoeg tijd om na te denken wat hij volgend jaar wil. "De afgelopen maanden heb ik wel getwijfeld wat ik nog wilde in de wielersport. Maar ik heb het gevoel dat ik nog niet klaar ben. Ik ben een teamplayer. Ik ben jarenlang voor jongens als Robert Gesink en Steven Kruijswijk gereden, maar hetzelfde werk doe ik met veel plezier voor Mathias Frank."