Sensationele Moto3-race Mugello gewonnen door Binder

Brad Binder heeft de Grand Prix van Italië in de Moto3 gewonnen. In een werkelijk knotsgekke race op het circuit van Mugello legde de Zuid-Afrikaan een tactisch perfecte race neer, waardoor hij het hele veld in een gigantisch duel van zich af wist te houden.

De start werd een 1-2'tje voor de twee vooraan vertrokken teamgenoten Romano Fenati en Andrea Migno, terwijl de Maleisiër Khairul Idham Pawi vanaf de derde plek een moeilijke start kende. Bo Bendsneyder vertrok vanaf plaats twaalf uitstekend, maar viel na een paar bochten flink terug tot het randje van de top-20. Vooraan nam Jorge Navarro de leiding even over: samen met Fenati, Migno, Pawi, Hiroki Ono, Francesco Bagnaia en Binder vormde hij de eerste kopgroep.

Niet veel later mengde plotseling ook Fabio di Giannantonio zich voor in de strijd om het podium. De Italiaan werd vorig jaar nog het snot om de oren gereden door Bendsneyder in de Red Bull Rookies Cup, maar in tegenstelling tot de Nederlander had hij wél het tempo te pakken en kon hij zelfs even de leiding overnemen. 

Halverwege was de race nog altijd ongelooflijk spannend, met meer dan tien rijders die bocht na bocht van plek wisselden. Voor Fenati sloeg het noodlot echter toe. De motor van de Italiaan stopte er plotseling mee en zijn race was voorbij. Een andere kandidaat in de wereldtitelstrijd moest ook het onderspit delven: Navarro ging in gevecht met Juanfran Guevara onderuit.

Ondertussen was er van een kopgroep al lang geen sprake meer, want bijna iedereen reed in één lang lint over het circuit. Het zat zelfs zo dichtbij dat Antonio Dalla Porta en Bagnaia in twee ronden tijd van de zestiende en zeventiende plek op konden schuiven naar de leiding. Ook Fabio Quartararo en Nicolo Bulega lieten zich vaker en vaker zien in de strijd om de leiding, die na vrijwel elke bocht weer naar iemand anders ging. 

In de slotfase ging het spel dan echt op de spreekwoordelijke wagen en vooral voor Binder was dat het teken om aan te vallen. De Zuid-Afrikaan nam de leiding over en sloeg pardoes een klein gaatje. Achter hem werd hevig gevochten om de overige posities, wat leidde tot een valpartij voor Pawi.

In de laatste bocht van de race ging Aaron Canet vanaf plek zes ook nog onderuit, waarna het duel in de slipstreams het podium bepaalde. Binder was te sterk, maar Di Giannantonio kwam nog helemaal naar voren zetten en zag een heroïsche race beloond met plek twee. Bagnaia eindigde tot slot op de derde plaats. Niccolo Antonelli en Quartararo grepen net naast het podium en eindigden binnen één tiende van een seconde op de plekken vier en vijf.